Abdul Hakim Ali Hashim Murad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abdul Hakim Ali Hashim Murad
Født4. januar 1968Rediger på Wikidata (52 år)
PakistanRediger på Wikidata
Nasjonalitet PakistanRediger på Wikidata

Abdul Hakim Ali Hashim Murad (arabisk: عبد الحكيم علي هشام مراد, født 4. januar 1968) er en terrorist som var delaktig i Bojinka-planen som skulle iverksettes i januar 1996, og som var en forløper til 11. september-angrepene. I 1996 ble han dømt i USA til livstidsfengsel for å ha prøvd å sprenge elleve passasjerfly mens de var i luften på vei fra Asia til USA.

Navn[rediger | rediger kilde]

Det viste seg at han hadde mange aliaser. I et pakistansk pass stod det at identiteten hans var en 26 år gammel student ved navn Abdul Hakim. Passet var nummerert C665334 og var utstedt i Kuwait. Han kalte seg Ahmed Saeed da politiet i Manila arresterte ham. På Ramzi Yousefs laptop var han omtalt under dekknavnet Obaid.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Murad ble født i Kuwait (et pass som ble funnet oppgir imidlertid Pakistan som fødested), der faren var kranfører for et oljeselskap. Etter videregående skole i Kuwait tok han flysertifikat for passasjerfly etter å ha gått et kurs ved Continental Flying School i Filippinene fra november 1990 til januar 1991. I november 1991 fortsatte han flyverutdanningen ved Emirates Flying School i United Arab Emirates.[1]

Ramzi Yousef, en venn av Murad som hadde fått opplæring i afghanske treningsleirer, lærte Murad å bygge bomber i Lahore i Pakistan. Under opplæringen gikk det så galt at en eksplosjon eksploderte foran ansiktet til Yousef og påførte ham en synsskade på ett øye.

Mens de var i Metro Manila i Filippinene frekventerte Murad og Yousef to karaokebarer, XOAdriatico Street, og FirehouseRoxas Boulevard i Pasay City. Ifølge Murad gikk de aldri i moskéen på denne tiden.

Florence ADMAX USP, et av de steder der Murad soner eller har sonet

Murad tok kurs ved en rekke flyskoler, blant annet ved Emirates Flying School i Dubai i Emiratene, Alpha Tango Flying Service i San Antonio i Texas, og andre skoler i Schenectady i New York, New Bern i North Carolina, Louisiana og Pasay City på Filippinene.[2] Den 8. juni 1992 fikk han Commercial Pilot certificate fra Coastal Aviation Incorporated, etter å ha oppfylt kravet om 275 flytimer.

Bojinka-planen[rediger | rediger kilde]

Murad og Ramzi Yousef var de to hovedmennene bak World Trade Center-bombingen i 1993; bomben var det Murad som hadde bygget. De dro deretter til Filippinene etter ordre fra Yousefs onkel Khalid Sheikh Mohammed, og der planla de det avbrutte og dermed mislykkede tre-fasede angrepet som dannet et tidlig mønster for Al-Qaedas angrep i 2001, de såkalte 11. september-angrepene. Bojinka-planen hadde tre faser: Å drepe Pave Johannes Paul II ved hjelp av en selvmordsbomber i katolsk prestedrakt under hans besøk i Manila januar 1995, deretter, mens verden var distrahert av dette, å plassere bomber på et dusin passasjerfly som skulle krysse Stillehavet fra asiatiske flyplasser til USA. Et tredje angrep skulle gjennomføres på USAs fastland, med flystyrt inn i CIAs hovedkvarter der.

Etter å ha utprøvd bombene med reduserte sprengladning på en kino i Manila og så på Philippine Airlines Flight 434 som var på vei til Japan, satte Yousef og Murad i gang med produksjonen av de bombene som skulle benyttes til hovedangrepene. Men bare uker før det skulle skje, blandet Murad den 6. januar kjemikalier feil slik at det utbrøt en brann på hotellsuiten i Manila der de holdt til. Brannen slukket, men brannvesenet kom. De to terroristene hadde forlatt stedet innen politiet kom noe senere. Murad ble imidlertid sendt tilbake for å hente den computeren fra suiten som inneholdt alle planens detaljer, og ble etter et fluktforsøk arrestert. Han forsøkte seg med en dekkhistorie om kinaputter og tilbød politiet 110,740 Philippine pesos ($2,000 U.S. dollars) for å la ham bare gå. Skjønt dette var et beløp langt over politiets årslønn, lot ikke vakthavende, politi-commander Aida Fariscal, seg bestikke. Politiet mistenkte at de hadde fakket en terrorist, og den ble styrket da han mumlet: «two Satans that must be destroyed: the Pope and America.» De påfølgende undersøkelser i hotelle opprukket det hele.

Hans forhør hos Philippine National Police Intelligence skjedde både med waterboarding, slag og sviing med glødende sigaretter mot underlivet.[1] Et raid utført av Philippine National Police i en annen leilighet avdekket at Abdul Murad, Khalid Sheikh Mohammed og Yousef også plala at styrte et fly mot CIAs hovedkvarter. Informasjonen ble formidlet til det FAA som advarte de aktuelle flyselskapene[3][2] i tilfelle planen ble forsøkt iverksatt av andre.

FBI ble også informert, og Abdul Hakim Murad sendt til USA 12. april 1995. Hans vitnemål fra Filippinene bidro til den senere domfellelse av Yousef. Murad ble dømt den 5. september 1996 dor syv anklagepunkter knyttet til bombeplaner mot tolv fly.[4] Livstidssstraffen ble endelig forkynt i 1998. Murad er fange Federal Bureau of Prisons #37437-054, og det fengsel han soner i oppdateres på nettsiden inmatefinder.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Katz, Samuel M. "Relentless Pursuit: The DSS and the manhunt for the al-Qaeda terrorists", 2002
  2. ^ a b Benjamin, Daniel & Steven Simon. "The Age of Sacred Terror", 2002
  3. ^ Strasser,:D Steven. "The 9/11 Investigations", "Excerpts from the House–Senate Joint Inquiry Response on 9/11, p. 443
  4. ^ Plane terror suspects convicted on all counts, CNN, 5. septembe 1996
  5. ^ «Locate a Federal Inmate: Abdul Hakim Murad». Federal Bureau of Prisons. 2009. Besøkt 17. august 2009.