Bombingen av World Trade Center

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bombingen av World Trade Center
World trade center new york city from hudson august 26 2000.jpg
Sted:New York, New York
Mål:World Trade Center
Dato:26. februar 1993
12:17
Tidssone:UTC-5
Angrepsmetode:Bilbombe; forsøk på natriumcyanidangrep.
Antall døde:6
Gjerningsperson(er):Al-Qaida, ledet av Ramzi Yousef
Motiv:Amerikansk støtte til Israel og USAs rolle i Midtøsten.
Kart
Bombingen av Verdens Handelssenter i New York
40°42′42″N 74°00′49″V

Bombingen av World Trade Center skjedde 26. februar 1993 og bestod av en bilbombe som ble detonert av islamistiske terrorister i den underjordiske parkeringsgarasjen under det nordre tårnet i World Trade Center. Aksjonen førte til seks dødsfall og over 1 000 skadde.

Målet med aksjonen var å skade fundamentet til det nordlige tårnet i så stor grad at det ville kollapse over sin likedanne nabobygning.

Bomben eksploderte klokken 12.17 og skapte en trykkbølge som lagde et 30-meters hull gjennom fire lag av betong. Bombens detonasjonshastighet var omkring 4,5 km/s. Cyanidgassen som ble generert antas å ha brent opp i eksplosjonen.

Bomben kuttet bygningenes elektriske tilførsel og telefonlinjene for store deler av nedre Manhattan. Bomben førte også til at røyk kom sigende fra 93. etasje i begge tårn, og tårnenes fire trappelys og nødlys gikk også ut av funksjon. Grunnet strømsvikten ble mesteparten av New Yorks radio- og TV-stasjoner hindret i å sende ut signaler til eteren i nærmere en uke, og i mellomtiden kunne TV-stasjonene bare kringkaste via kabel og satellitt.

Hovedmannen bak aksjonen, Ramzi Yousef, håpet at røyken skulle holde seg i tårnet for å få oppmerksomhet fra offentligheten ved at folk på innsiden skulle kveles sakte av den dårlige luften. Han regnet også med at tårn 2 skulle kollapse. Materialene som ble brukt for å lage bomben kostet omtrent $129.

Yousef flyktet selv til Pakistan noen timer etter aksjonen. Han ble arrestert 7. februar 1995 i Islamabad etter å ha blitt funnet i samarbeid mellom den pakistanske etterretning og det amerikanske diplomatisikkerhetsbyrået. I rettssalen sa han «Jeg er terrorist; og stolt av det så lenge det er mot den amerikanske regjeringen».[1] Dommeren anbefalte rett etter dette at Yousef skulle sone hele straffen isolert. Det ble senere oppdaget at han også var delaktig i planer om å ta livet av både den daværende paven og daværende president Bill Clinton. Yousef soner nå livstidsstraff uten mulighet for prøveløslatelse i et høysikkerhetsfengsel i Florence, Colorado.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «'Proud terrorist' gets life for Trade Center bombing». CNN. 8. januar 1998. Besøkt 15. mai 2008.