A Christmas Carol (2020)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A Christmas Carol
Generell informasjon
Utgivelsesår2020
NasjonalitetStorbritannia
Annen informasjon
Premiere(r)2020
Eksterne lenker

A Christmas Carol er en britisk julefilm fra 2020 regissert av Jacqui Morris, basert på Charles Dickens sin bok A Christmas Carol fra 1843. Hovedrollene spilles av Simon Russell Beale, Siân Phillips, Carey Mulligan, Daniel Kaluuya og Andy Serkis.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med en bestemor som forteller en historie til en gruppe barn, samtidig som barna forbereder seg på å delta på teater for deres årlige forestilling av A Christmas Carol. Filmen går inn i fantasien til Emily, på en dyster, kald julaften i London - syv år etter dødsfallet til Ebenezer Scrooges forretningspartner, Jacob Marley. Scrooge, en gammel gjerrigknark, forakter julen og nekter å ta imot en invitasjon til å spise middag sammen med nevøen Fred, sønnen til Scrooges for lengst avdøde søster Fan. Han avviser også to menn som ber om en donasjon fra ham for å skaffe mat og oppvarming til de fattigste i samfunnet, før han motvillig lar sin overarbeidede - men underbetalte - medarbeider Bob Cratchit, få fri første juledag med lønn for å tilpasse seg de sosiale skikkene.

Den natten får Scrooge besøk hjemme av Marleys spøkelse, som er nødt til å vandre rundt på jorden og er nødt til å dra på tunge lenker og sparebøsser smidd i løpet av et liv med dyp grådighet og egoisme. Marley forteller Scrooge at han fremdeles har én mulighet til å unngå den samme skjebnen: han skal få besøk av tre spøkelser og må lytte til hva de kan vise ham. Ellers kommer han til å bli forbannet til å bære mye tyngre lenker enn det Marley må gå med. Den første ånden, Ghost of Christmas Past, tar Scrooge med til julen fra hans egne guttedager. Scenene avslører Scrooges ensomme barndom ved en internatskole, hans forhold til sin elskede søster Fan, og en julefest arrangert av hans første arbeidsgiver Mr. Fezziwig - som behandlet Scrooge nærmest som hans egen sønn. Men som ung voksen forsømte Scrooge sin forlovede Belle, og dette ødelegger forholdet deres fordi Belle innser at han aldri kommer til å elske henne like mye som han elsker å tjene mest mulig penger.

Til slutt besøker de en nå gift Belle med hennes store, lykkelige familie som feirer julaften. Men Belle har fremdeles medlidenhet ovenfor Scrooge, fordi hun mener at han fremdeles ikke har innsett hva som er viktig i livet. Den andre ånden, Ghost of Christmas Present, tar Scrooge med til et gledelig marked med folk som kjøper julemiddag. Scrooge og spøkelset besøker Bob Cratchit og familien hans, og introduserer Bobs yngste sønn lille Tim - som er alvorlig syk. Ånden informerer Scrooge om at lille Tim kommer til å dø med mindre han får medisin som familien hans ikke har råd til. Den tredje ånden, Ghost of Christmas Yet to Come, viser Scrooge en juledag i fremtiden. Det stille spøkelset avslører scener som involverer døden til en mislikt mann hvis begravelse blir deltatt av lokale forretningsmenn, men bare på betingelse av at det blir servert noe å spise. Det viser seg at begravelsen kommer til å være for Scrooge, men at ingen kommer til å være genuint lei seg når han dør. I tillegg kommer vaskedamen til Scrooge og begravelsesagenten til å stjele eiendelene hans for å selge.

Når Scrooge ber spøkelset vise en enkelt person som føler noe som helst over hans død, får han bare et fattig ektepar som gleder seg over at Scrooges død kan gi dem mer tid til å ordne opp i deres egen økonomi. Spøkelset lar deretter Scrooge se en forsømt grav, med en gravstein som bærer Scrooge sitt navn. Hulkende lover Scrooge å endre sin egen væremåte. Scrooge våkner julemorgen som en radikalt forandret mann. Han gir en stor donasjon til veldedigheten som han hadde avvist dagen før, sender anonymt en stor kalkun til Cratchit-hjemmet slik at de kan feire en ordentlig jul, før han tilbringer ettermiddagen sammen med Fred og familien sin. Dagen etter gir han Bob Cratchit en økning i lønn, og han begynner å bli en slags farsfigur for lille Tim. Fra da av behandler Scrooge alle han møter med vennlighet, sjenerøsitet og medfølelse, noe som legemliggjør hva julen egentlig burde handle om. Bestemoren fra begynnelsen av filmen avslutter deretter fortellingen sin.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Siân Phillips som bestemor / forteller
  • Thea Achillea som Emily
  • Michael Nunn som Ebenezer Scrooge
  • Simon Russell Beale som stemmen til Ebenezer Scrooge
  • Grace Jabbari som Belle
  • Carey Mulligan som stemme til Belle
  • Brekke Fagerlund Karl som Ghost of Christmas Yet to Come
  • Martin Freeman som stemme til Bob Cratchit
  • Mikey Boateng som Ghost of Christmas Past
  • Daniel Kaluuya Ghost of Christmas Present
  • Russell Maliphant som spøkelset etter Marley.
  • Andy Serkis som Marley's spøkelse.
  • Simone Donati som Fred.
  • Faith Prendergast som Martha
  • Elleanor Perry som Sarah.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]