Hopp til innhold

AIM-alliansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

AIM-alliansen var en forretningsallianse mellom Apple Inc., Motorola og IBM. Alliansen ble inngått 2. oktober 1991 og dens formål var å opprette en ny industristandard som var basert på mikroprosessoren PowerPC. Motorola hadde tidligere produsert CISC mikroprosessoren Motorola 68000 og dens etterfølgere, som var blitt brukt i datamaskinen Macintosh fra Apple. Dette samarbeidet førte til standarder for en ny generasjon datamaskiner, i form av PowerPC Reference Platform (PReP) og Common Hardware Reference Platform (CHRP).

De tre alliansepartnerne hadde en visjon om at en lang rekke operativsystemer skulle porteres til den nye plattformen: Mac System Software, OS/2, Windows NT, Novell NetWare, Sun Microsystems' Solaris, Taligent, BeOS, AIX m.fl. Fra 1994 til 2006 benyttet Apple PowerPC i Macintosh.

I 2006 gikk Apple over til mikroprosessoren Intel Core 2 i sine nye modeller av iMac. Selskapet tok senere i bruk mikroprosessorer av typen Intel Core i3, Intel Core i5 og Intel Core i7. I 2004 sluttet Motorola å produsere sine egne mikroprosessorer, og overlot dette arbeidet til Freescale Semiconductor. Motorola ble nedlagt i 2011, og AIM-alliansen er derfor død.

Autoritetsdata