ABU-Garcia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ABU-Garcia, Svängsta

ABU-Garcia er en produsent av sportfiskeutstyr. Selskapets hovedkontor ligger i Svängsta ved Mörrumsån i Karlshamn kommune i Blekinge, Sverige.

Historie[rediger | rediger kilde]

Carl-August Borgström grunnla i 1921 AB Urfabriken (ABU). Han hadde tidligere arbeidet som verksmester ved Haldafabriken, men mistet jobben etter første verdenskrig da Halda havnet i vanskeligheter. Fra begynnelsen av var det lommeur som ble laget. På begynnelsen av 1940-tallet startet grunderens sønn, Göte Borgström (1904 – 74), utviklingen av fiskesneller, og siden da har ABU først og fremst produsert sportfiskeutstyr. Fra 1967 ble navnet på firmaet offisielt endret fra AB Urfabriken til ABU, et navn som var langt enklere å uttale på de store eksportmarkedene, og en forkortning som hadde vært i bruk tilbake til C-A. Borgströms tid, og på flere produkter innen navnendringen. Som en kuriositet kan det nevnes at ABU i 1969 kjøpte Haldex, et annet firma som ble dannet etter at Halda Fickurfabrik gikk konkurs i 1918, og som i dag er mest kjent for sine løsninger for biler. Med dette oppkjøpet sluttet ABU selv å produsere taksametre. I 19751976 ble ABU solgt til Incentive, en av Wallenberggruppens selskaper, som følge av harde skattekrav ved arvefølge i Sverige. Göte Borgströms barn hadde ikke anledning til å overta aksjene etter han uten å sette seg selv i stor skattegjeld. Redningen ble at Incentive overtar firmaet, mot at familien beholder et mindretall av aksjene. Lennart Borgström, Götes sønn overtok som direktør allerede i 1971, og beholder stillingen fram til han i 1978 reiser til USA for å sikre interessene i firmaet der. I 1981 selger han sine aksjer i ABU og Borgström-familiens æra i ABU er over.

ABUs nordamerikanske distributør Garcia gikk konkurs i 1978, og ABU kjøpte opp firmaet i samarbeid med den franske snelleprodusenten Mitchell. De fikk med dette kontroll over salg og distribusjon i sitt største marked. Lennart Borgström får ansvar for å få selskapet på beina, nå under navnet Garcia Tackle. Franskmennene trakk seg imidlertid ut av selskapet innen året var omme, og navnet ble endret til ABU Garcia, Inc. Garcia var det navnet de fleste i det amerikanske markedet forbandt med ABU-produktene, og ABU i seg selv var litt for arabisk klingende. Garcia hadde siden de startet importen av Ambassadeur-sneller til USA på slutten av 50-tallet fått merket produktene med både AB Urfabrikken/ABU og Garcia.

I 1986 endret Incentive også det svenske selskapet navn til ABU Garcia, for å slippe å bruke forskjellige navn på produktene avhengig av hvilke marked man opererte i. Incentive hadde imidlertid begrenset interesse av å sitte på ABU Garcia, og i 1988 ble firmaet solgt til Aritmos, et svensk firma som med bakgrunn i matindustri hadde investert i fritids- og sportsutstyr-produsenter. I 1993 var Aritmos på konkursens rand, og investoren Robert Weil overtok Aritmos gjennom sitt investeringsfirma Proventus. I 1994 ble ABU Garcia listet på børsen i Stockholm, men i mai 1995 overtok Berkley Inc, senere Pure Fishing, aksjeflertallet i ABU Garcia fra Proventus og tok firmaet av børsen. Pure Fishing er i dag en del av Jarden Gruppen, og har foruten ABU Garcia en rekke andre merkenavn innen sportsfiske.

Selskapet i dag[rediger | rediger kilde]

ABU-Garcia inngår i dag i Pure Fishing som også består av Berkley, Fenwick, Stren, Mitchell, Johnson, Spider og 7Strand. Pure Fishing, med hovedkontor i Spirit Lake, Iowa, USA, er verdens største selskap i sportfiskebransjen, med mer enn 1400 ansatte i 15 land.

Selskapet gir fortsatt ut Napp og Nytt, en sportsfiskerkatalog som kom ut første gang i 1948. Norsk utgave er utgitt årlig siden 1957.

Noen viktige produkter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]