Åpen haspelsnelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Åpen haspelsnelle med frontoperert brems.

En åpen haspelsnelle er en type fiskesnelle som «hasper» inn snøret på en åpen spole ved hjelp av en roterende bøyle. Spolen beveger seg samtidig ut og inn i lengderetningen for å fordele snøret på riktig måte på denne. Før utkast felles bøylen manuelt til siden slik at snøret lettest mulig kan forlate spolen. Snøret kontrolleres nå vanligvis med en fingertupp, og slippes i slutten av kastebevegelsen. Før innsveiving felles bøylen tilbake til «lukket» stilling. Til hjelp ved uttretting av større fisk er snellen, som de fleste fiskesneller, utstyrt med en spolebrems som justeres ved hjelp av et hjul foran eller bak på snellen. Snellen festes på undersiden av fiskestangen, og man kan som regel velge om man vil ha sveiven på høyre eller venstre side.

Den åpne haspelsnellen er den mest brukte snelletypen i dag, og produseres i størrelser tilpasset de fleste typer fritidsfiske, alt fra det letteste meitefiske til det tyngste laksefiske. På grunn av større snørekapasitet egner likevel multiplikatorsnellen seg bedre til bl.a. trolling og havfiske enn haspelsnellen.

Haspelsnellen er enkel å betjene, også for nybegynnere. Betegnelsen «åpen» kommer av at den ikke har noen form for deksel over spolen, i motsetning til «halvåpen» og «lukket» haspelsnelle.