Sluk (fiskeredskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Typisk tradisjonell kobberfarget og «prikket» skjesluk.
«NoName», moderne sildeformet håndprodusert svensk sluk laget av polyuretan rundt en kjerne av bly, påført farge og glitter, samt ti lag klarlakk.

En sluk er et kunstig fiskeagn som i hovedsak blir fisket ved hjelp av stang og snelle, eller trukket etter en båt. Den er som oftest laget av metall, men etter hvert også av forskjellige komposittmaterialer. Sluken er normalt utstyrt med en eller flere treblekroker, og slukens gange i vannet skal immitere en syk eller skadet mindre fisk, noe som virker tiltrekkende eller irriterende på rovfisk.

Fiskesluker komponeres i dag i et utall størrelser, farger og former, men kan fortsatt i hovedsak deles i to hovedformer; skjesluker som stanses ut av tynne metallplater og sildesluker som er støpt i former, eller formet av tykkere metalldeler. Det finnes en mengde varianter mellom og utenfor disse to hovedformene, bl.a. wobbler- og spinner-lignende utgaver.

Valg av sluk (og presentasjon av denne for fisken) bestemmes i hovedsak av fiskerens erfaringer og hva slags fisk man ønsker å fange, samt strøm- og bunnforhold på fiskeplassen. Tradisjoner og mer eller mindre «vitenskapelige» spekulasjoner rundt vær, vannfarge, vanntemperatur, årstid osv. kan også innvirke på slukvalget.