Hopp til innhold

Nærbutikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En nærbutikk er en butikk som bruker tilgjengelighet for et lokalområde som konkurransemiddel. Butikken fører en rekke dagligvarer som mat, toalettartikler, alkohol, brus, tobakk og aviser. Slike butikker kan også tilby post- og banktjenester. De skiller seg fra kolonialforretninger og landhandler ved at de ikke er beliggende landlig og typisk fungerer som et bekvemmelig supplement til større butikker.

En nærbutikk kan utgjøre en del av en bensinstasjon. Den kan også være lokalisert langs en meget trafikkert vei, i et byområde eller nær en jernbanestasjon eller annet transportknutepunkt. I noen land har nærbutikker lange åpningstider, noen har åpnet 24 timer i døgnet.

Nærbutikker har normalt et høyere prisnivå enn lavprisbutikker og supermarkeder, noe de kan tillate seg ved å drive nærere butikker med kortere kassekøer.[1]

Forskjellige typer nærbutikker eksisterer. Eksempelvis alkoholbutikker, minimarkeder eller festbutikker. Typisk selges hurtigmat, godteri, iskrem, brus, lottokuponger, aviser, magasiner, alkohol og tobakk. Forskjellige mengder mat og dagligvarer er normalt tilgjengelige, fra husholdningsprodukter til ferdigretter. Bil-relaterte varer såsom motorolje, kart og bilutstyr selges ofte. Toalettartikler og andre hygieneprodukter føres også. Noen butikker tilbyr post og pengeoverførsler. Nærbutikker nær lystfiskeri-destinasjoner kan ha levende fiskemadding.

Mange butikker selger påsmurte baguetter og frokostprodukter, fersk bakst, donuts og noen butikker har en mikrobølgeovn til oppvarmning av kjøpt mat.

I asiatiske land som Japan og Taiwan er nærbutikker mere alminnelige på grunn av den høyere befolkningstettheten.

Forskjell fra supermarkeder

[rediger | rediger kilde]
Produkter til personlig pleie i en FamilyMart-nærbutikk

Til tross for at noen nærbutikker har et bredt utvalg av varer, er utvalget stadig begrenset i forhold til supermarkeder og i mange nærbutikker finnes kun ett eller to varianter av bestemte varer. Prisene i nærbutikker er typisk høyere enn i supermarkeder og andre butikker som selger lignende varer.

Nærbutikker etter land

[rediger | rediger kilde]

I Danmark drives nærbutikker som 7-Eleven, som den største kjeden av nærbutikker driver mere enn 190 butikker. (I Norge er 7-Eleven del av en bransje som kalles servicehandel.) LokalBrugsen driver ca. 20 nærbutikker og KWIK SPAR driver 117 nærbutikker. Nærbutikker ses også på bensinstasjoner såsom Q8, Statoil, Shell og utvalgte OK.

Lawson-nærbutikk i Minamisoma i Fukushima

Nærbutikker har utviklet seg enormt i Japan. Ifølge Japan Franchise Association var det i 2009 42 345 nærbutikker i Japan. 7-Eleven er markedsledende med 12 467 butikker, etterfulgt av Lawson (9 562) og FamilyMart (7 604). Andre aktører inkluderer Circle K Sunkus, Daily Yamazaki, Ministop, Am/Pm Japan, Coco Store og Seico Mart.

Med den høyeste konsentrasjon av 7-Eleven-butikker i verden, er det ikke usedvanlig med to 7-Eleven-butikker på hver side av samme hovedvei i Taiwan.

Med mere enn 9 100 nærbutikker på et område på 35 980 km² og et befolkningstall på 23 millioner, så har Taiwan kanskje verdens høyeste konsentrasjon av nærbutikker i forhold til innbyggertall med én butikk pr. 2 500 innbyggere.

Sammenlagt med et salg på 486,9 milliarder dollar i drivstoff utgjorde den samlede omsetning for nærbutikker i USA i 2011 i alt 681,9 milliarder dollar.[2] Den største nærbutikkjeden i USA er 7-Eleven.

Den gjennomsnittlige amerikanske nærbutikken har et butikkareal på 260 m², hvorav salgsområdet utgjør 180 m².[3] I andre land kan butikkarealet i nærbutikker være betydelig mindre.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Understanding Food: Principles and Preparation By Amy Brown
  2. ^ Convenience Store Sales Topped $680 Billion in 2011 Arkivert 12. september 2012 hos Wayback Machine.
  3. ^ Convenience Stores Offer More Convenience Arkivert 3. januar 2011 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]