18 brumaire-kuppet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Napoléon Bonaparte under kuppet

18 brumaire-kuppet var et statskupp i Frankrike den 9. november 1799, forberedt av Emmanuel-Joseph Sieyès og ledet av Napoléon Bonaparte. Det ble opprettet en ny styreform for Frankrike, «Konsulatet» (Le Consulat), i løpet av en drøy måned hadde Bonaparte utmanøvrert de andre to i ledertrioen, og lot deretter seg selv utnevne til førstekonsul.

Brumairekuppek anses gjerne som avslutningen av den franske revolusjon. Det fant sted 18. brumaire år VIII etter den franske revolusjonskalender (9. desember 1799).De var da de militære styrker under ledelse av Napoleon brøt seg inn i og oppløste nasjonalforsamlingen, og styrtet direktoratet. De deputerte som prøve å protestere ble kastet ut av Napoleons soldater. Til slutt var det bare et fåtall mindre standhaftige deputerte igjen, og de godkjente den nye grunnloven som hjalp Napoleon til å nå sitt mål og bli diktator.

Kuppet var nær ved å spore av, noe som ville ha ført til i giljotinen for Napoleon og hans medkonspiratorer, men Napoleons bror, Lucien, fikk til slutt styrkene til å storme forsamlingen.