14K-triaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
14K-triaden

14K-triaden (kinesisk: 十四K, eller 14 karat) ble i 1990-årene anslått å være den aller største kinesiske triade i verden. Den ble dannet mot slutten av den kinesiske borgerkrig av tidligere tilhengere av Kuomintang; folk som var på flukt fra det kinesiske kommunistpartis fremrykkende partihær.

Den antas (2009) å ha over 10 000 medlemmer i Folkerepublikken Kina, Macao, Taiwan, Australia, Canada, USA, i mange EU-land, Russland, Filippinene og Japan.

I 1997 fant det sted en rekke angrep knyttet til triaden, og de kostet 14 mennesker livet. Angrepene skyldtes at de to mindre kinesiske triader Soi Fong og Water Room gikk inn for å bryte 14Ks dominans.

Det påfølgende år drepte et formodet lokalt 14K-medlem en portugisisk fengselsbetjent og såret en annet på en gatekafé i Macao.

I 1999 dømte en portugisisk domstol 14K-lederen Wan Kuok-koi (også kjent som «Brukket tann»-Koi) til 15 års fengsel etter å ha kjent ham skyldig i en rekke lovbrudd. Hans 14K-bande ble anklaget for «drive-by shooting», bilbombeangrep og andre attentater. Syv andre anklagede fikk lavere straffer.

Ifølge forfatteren Berndt Georg Thamm skal det bestå økonomiske bånd mellom 14K og det kinesiske hemmelige politi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]