12 Strong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
12 Strong
Generell informasjon
Utgivelsesår19. januar 2018
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNicolai Fuglsig
ManusforfatterTed Tally
Peter Craig
Basert påHorse Soldiers av Doug Stanton
MusikkLorne Balfe
SjeffotografRasmus Videbæk
Foran kamera
Hovedrolle(r)Chris Hemsworth
BirollerMichael Shannon
Michael Peña
MedvirkendeWilliam Fichtner
Navid Negahban
DistributørWarner Bros. Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

12 Strong er en amerikansk spillefilm regissert av Nicolai Fuglsig etter et manuskript av Ted Tally og Peter Craig, basert på Doug Stantons bok Horse Soldiers, om Task Force Dagger fra CIA og U.S. Army Special Forces, som ble sendt til Afghanistan rett etter terrorangrepet 11. september 2001.

Hovedrollene er besatt av Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña[1] og William Fichtner. Kinematografien er ved Rasmus Videbæk og filmmusikken av Lorne Balfe.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Mitch Nelson, en kaptein fra U.S. Army Special Forces, skal flytte inn i et nytt hjem sammen med sin kone og datter den 11. september 2001. Men på grunn av de ødeleggende terror-angrepene den dagen, melder Nelson seg frivillig til å lede en styrke inn i Afghanistan. Sjefen hans, oberstløytnant Bowers, nekter først, men den eldre soldaten Hal Spencer som tidligere hadde planlagt å pensjonere seg fra militæret, overtaler Bowers til å gi Nelson kommandoen over styrken. I tillegg melder Spencer seg også frivillig til denne utplassering. Etter å ha forlatt familiene sine, reiser Styrke 595 først til Usbekistan den 7. oktober 2001. De blir deretter sendt for å slåss sammen med lederen for Nordalliansen: Abdul Rashid Dostum.

Styrken deres blir i all hemmelighet sendt til Afghanistan om bord på en Boeing CH-47 Chinook fløyet av 160th Special Operations Aviation Regiment. De lander 40 mil sør for Mazar-e Sharif, Afghanistans fjerde største by og en høyborg for Taliban - hvor de møter Dostum. Seks av de tolv medlemmene, ledet av Nelson, reiser sammen med Dostum til fjells, samtidig som de seks andre blir værende i en befestet leir som får kallenavnet «The Alamo» under Spencers kommando. Dostum forsøker å erobre byen nord i Afghanistan, samtidig som han slåss mot Taliban-lederen Mulla Razzan - som brutalt kontrollerer lokalsamfunnet under veldig streng muslimsk sharia-lov.

Razzan har tidligere tatt livet av mange mennesker, inkludert medlemmer av Dostums egen familie. Selv om krigsherren i utgangspunktet er skeptisk til Nelsons evner, vinner Nelson gradvis Dostums respekt. Men under ett slag gjør imidlertid Dostum en taktisk feil, noe som koster dem flere tap. Nelson anklager Dostum for å ha opptrådt alt for uforsiktig med livene til soldatene sine, og for å holde tilbake verdifull informasjon. Men Dostum svarer at han fremdeles føler at Nelson og USA egentlig ikke er villige til å betale den potensielt høye prisen for konflikten. Men amerikanerne og afghanerne fortsetter likevel å samarbeide.

De vinner en rekke seire med Dostums lederskap og arbeidskraft, samt amerikanske luftmakt - noe som gjør betydelige fremskritt rundt Mazar-i Sharif. Men Nelson informerer Dostum om at en annen amerikansk styrke har blitt sendt ut for å støtte Mohammed Atta en annen leder for Nordalliansen - men som er Dostums politiske rival. Dostum blir umiddelbart rasende, og hans menn forlater umiddelbart Styrke 595. Etter Dostums avgang planlegger Mitch Nelson å fortsette operasjonene mot Taliban, sammen med de gjenværende afghanske krigerne som er igjen hos dem. Spencer blir kritisk skadet av en selvmordsbomber, og teamet er i ferd med å bli overkjørt av Taliban og Al-Qaida - når Dostum plutselig kommer tilbake med sine styrker.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]