.44 Henry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.44 Henry
TypeRiflepatron
OpphavslandUSAs flagg USA
DesignerNew Haven Arms Company
Innført1860
Tekniske data
HylsetypeRettvegget med rand
Kulediameter11,04
Hylselengde22,94
Samlet lengde34,45
TennhetteRandtent

.44 Henry eller .44 Rimfire er en randtent patron utviklet for B. Tyler Henrys Modell 1860 rifle, og også brukt i Winchesters Modell 1866 rifle.

Militær bruk[rediger | rediger kilde]

.44 Henry ble brukt en del i den amerikanske borgerkrigen, hovedsakelig av nordstatene, men en del våpen ble tatt som krigsbytte av sørstatene og brukt så lenge ammunisjonen holdt ut. De føderale myndighetene gikk til relativt store innkjøp av våpen og ammunisjon (opp mot 10 000 rifler og over 4 millioner patroner) fra New Haven Firearms Co. før krigens slutt, men mange stater samt individuelle soldater og offiserer kjøpte våpen til individuelle skarpskyttere, som personlig bevæpning eller som utrustning for avdelinger fra kompani til bataljonsnivå. Verdien av en hurtigskytende bøylerifle som brukte en metallpatron, i en krig der flertallet var utrustet med munnladde perkusjonsrifler og brukte Napoleonske taktiske doktriner, var ofte imponerende selv om det fulle potensialet aldri ble oppnådd før krigens slutt.

Sivilt[rediger | rediger kilde]

Både under og etter krigen viste Henrys Modell 1860, og senere Winchesters Modell 1866, seg og være meget populære våpen både blant de som dro vestover inn i «ville vesten» og blant de amerikanske indianerne. Nesten 400 .44 Henry tomhylser har blitt funnet ved arkeologiske utgravninger ved Little Big Horn, og er bare overgått av .45-70 Government tomhylser fra George Armstrong Custers 7th Cavalry, noe som gir ett inntrykk av hvor utbredt 1860 og 1866 riflene var blant indianerne.

I revolvere[rediger | rediger kilde]

Smith & Wesson eide Rollin Whites patent på den gjennomborende revolversylinderen, og gjorde det umulig for andre enn S&W og produsere den moderne typen av patronrevolvere før patentet løp ut ca. 1870-1871. De tidligste patronkonverterte perkusjonsrevolverne ble ofte konvertert til .44 Henry, da denne patronen var en av få, om ikke den eneste, patroner som passet i en revolver og var lett tilgjengelig.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]