.17 HMR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.17 Hornady Magnum Rimfire
TypeRiflepatron
OpphavslandUSAs flagg USA
DesignerHornady
Innført2002
Tekniske data
HylsetypeFlaskehals
Basert på.22 WMR
Kulediameter4,4
Hylselengde26,9
Samlet lengde34,3
TennhetteRandtenning

.17 HMR (Hornady Magnum Rimfirer) er en randtent patron for rifle. Basert på en 22wmr men gjort om til en .17 kaliber.

Historie[rediger | rediger kilde]

Patronen ble utviklet i 2002 av ammunisjonsprodusenten Hornady. Den ble skapt ved å presse halsen på en .22 WMR til å ta ei kule med diameter 4,5mm (.17 tommer). Prosjektilene har ofte en vekt på rundt 17 grains, eller 1,1 gram. Grunnet den veldig lette kula kombinert med en hissig kruttladning kan patronen gi munningshastigheter på over 775m/s.

Ytelse[rediger | rediger kilde]

Den lette kula gjør at patronen kan yte meget høye munningshastigheter til å være en salongpatron. Den er meget presis, og er mindre sensitiv til vind enn storebroren .22WMR, samt .22LR. Grunnet stor hastighet ekspanderer også kulen ekstremt i forhold til sine brødre 22LR og 22WMR. Vi kan si at den er en rask, presis og eksplosiv kule.

Bruk[rediger | rediger kilde]

.17HMR brukes hovedsakelig i salongrifler, selv om det også finnes pistoler kamret for patronen. I Norge brukes patronen ofte til småvilt, for eksempel rype, hare og rødrev. Da den ikke er så veldig utbredt ennå er den dyrere enn andre salongpatroner, f.eks .22 LR, og prisen på ammunisjon ligger på rundt 3-5 kroner pr patron.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]