İnönü Stadyumu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
İnönü Stadyumu
İnönü Stadyumu
Oppløstoktober 2013
Land TyrkiaRediger på Wikidata
Eier Beşiktaş
BrukereBeşiktaş
UnderlagNaturgress
Banestørrelse105 x 68 m
Kapasitet32,145
Arkitekt Paolo Vietti Violi
Historiske data
Åpnet19. mai 1947

İnönü Stadyumu
41°02′21″N 28°59′41″Ø

Beşiktaş İnönü Stadyumu er et fotballstadion i den tyrkiske byen Istanbul og hjemmebane for fotballklubben Beşiktaş. Stadionet har sin beliggenhet ved Dolmabahçe, i nærheten til Dolmabahçepalasset i distriktet Beşiktaş på den Europeiske siden av Istanbul. Stadionanlegget har en tilskuerkapasitet på 32 145 tilskuere, hvor samtlige er sitteplasser.


İnönü Stadyumu ble tegnet av den italienske arkitekten Paolo Vietti Violi i samarbeid med de tyrkiske arkitektene Şinasi Şahingiray og Fazıl Aysu. Stadionet, som tidligere het Dolmabahçe Stadium på grunn av sin nærhet til Dolmabahçepalasset, ble innviet den 19. mai 1947 av den tyrkiske presidenten Ismet Inönü og Lütfi Kırdar, som var guvernør av Istanbul. Det første målet på İnönü Stadyumu ble skåret av Süleyman Seba, som senere ble en populær styreformann for klubben på 1980– og 1990-tallet.

Ifølge fotballegenden Pelé har İnönü Stadyumu den flotteste utsikten av alle stadionanlegg i verden[1], og definitivt det flotteste stadionanlegget i Europa.[2]

Sittende på tribunen på dette stadionet kan man se Bosporos, Dolmabahçepalasset, klokketårnet i Dolmabahçe, moskéen i Dolmabahçe og Kız Kulesi. Det er det eneste stadionet i verden hvor man kan se de to kontinentene Europa og Asia, som er separert av Bosporos. Det er også kjent for å ha vært vertskap for Michael Jackson and Madonna under deres konserter i 1993.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (engelsk) Daily Telegraph – Champions League: Leeds face return to Istanbul (Publisert 8. november 2000, lest 7. november 2007)
  2. ^ (engelsk) Daily Telegraph – Tottenham show eastern promise (Publisert 20. oktober 2006, lest 7. november 2007)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]