Dolmabahçepalasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dolmabahçepalasset
Dolmabahçe Palace 2007.jpg
Süfera Salonu Dolmabahce.jpg
Land TyrkiaRediger på Wikidata
Historiske fakta
Arkitekt Garabet Amira Balyan, Nigoğayos BalyanRediger på Wikidata
Stilretningbarokken, rokokko, nyklassisistisk arkitektur
Kart

Dolmabahçepalasset
41°02′22″N 29°00′06″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (tr)

Dolmabahçepalatset, sett fra Bosporos

Dolmabahçepalasset (Dolmabahçe Sarayı) er et palass i Istanbul, på den europeisks sidsn av Bosporos, rett nord for bykjernen. Palasset var administrativt sentrum for Det osmanske rike fra 1856 til 1923. Palasset ble tegnet av et medlem av den armenske Balyanfamilien.

Dolmabahçe var egentlig en bukt i Bosporog som gradvis ble fylt ut på 1700-tallet for å bli en kongelig have til de osmanske sultaner; derav kommer navnet, bestående av dolma, «fylt», og bahçe, «have». Mange sommerpalass ble bygget i området på 1700- og 1800-tallene. Palasset som står der nå, ble ferdigstilt i 1856 under sultan Abd ül-Mecids styre. Sultanen flyttet dit fra Topkapipalasset ettersom det gamle palasset savnet moderne bekvemmeligheter som for eksempel rennende vann.

Palasset har et areal på 45 000 m² og inneholder 285 rom, 46 haller, 6 tyrkiske baderom (hamam) og 68 toaletter. Den berømte krystalltrappen er bygd i form av en dobbel hestesko i materialene krystall, messing og mahogny.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chris Hellier: Villen und Paläste am Bosporus. Meisterwerke der Architektur in Istanbul. Fotografien von Francesco Venturi und Chris Hellier. Droemer Knaur, München 1994, ISBN 3-426-26759-4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]