Øygardenbåten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Øygardenbåten er en båt som ble funnet på bunnen av et vann ved gården Øygarden senhøsten 1935. Gården, som ligger avsideliggende til på Høgjæren i Rogaland, har antakelig ligget øde siden svartedauden1300-tallet og båten kan ha vært fra middelalderen.

En nyrydningsmann fant båten da han gikk ut på isen som hadde lagt seg. Den pramlignende båten lå i gjørma på bunnen av vannet. Båten ble tatt opp og sendt til Stavanger Museum der den ble undersøkt, men det har ikke blitt gjort en C-14-datering av den.

Båten er flatbunnet og laget av furu. Den har en lengde på omtrent tre meter og en bredde på omtrent en meter. Øygårdenbåten tilhørte den firkantete flatbotningtypen kjent fra Østfold og Telemark som også ble kalt eike eller pram. Den bestod av seks border, de ytre er hugget i vinkel slik at den ytre kanten med en høyde på 11 centimeter blir side i båten. Den ble holdt sammen av tverrgående labanker, foruten de to endestykkene på innsiden. En labank er også en stokk som støtter sidene på båten. Båten har en meget enkel konstruksjon midtveis til dagens eiken eller flatbunnede pram.

Litteratur[rediger | rediger kilde]