Øvstebødalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øvstebødalen
LandNorges flagg Norge
Kart
Øvstebødalen
58°49′45″N 6°28′00″Ø

Øvstabødalen (også skrevet Øvstebødalen) er et dalføre i Gjesdal kommune i Rogaland. Det går fra Byrkjedal i sørvest til Tverrånå i nordøst - ved fylkesgrensa Agder.[Fylkesvei 45 går gjennom dalføret).

Dalen blir ofte feilaktig kalt Hunnedalen,[trenger referanse] som er navnet på dalen som fortsetter videre nordøstover i Sirdal i Vest-Agder.

Landbruk er den viktigste næringen i dalføret med gårdene Motland, Mjåland, Retland og Øvstabø (alle i Gjesdal og Rogaland). Fra 1940-tallet og fremover har det blitt bygget hytter i området rundt Øvstabøstølen, og det er i dag ca. 300 hytter i dalen. Hytteeierne har organisert seg i Hunnedalen Velforening.

Øvstabødalen var en viktig ferdselsåre for folk i Sirdal og Setesdal til Stavanger. For mange jærbønder er dalen porten mot heiene. Det ble ofte inngått ekteskap med folk fra både Frafjord og Sirdal, og familiebåndene var tette. Det blir også fortalt sagn om risen Skark på Øvstabø som sloss med Frane i Frafjord. Det er Frane som skal ha kastet de store steinene som ligger like nedenfor.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Reiseførar (Guide)» (PDF). Gjesdal kulturkontor. 27. mars 2007. s. 30, 33. Arkivert fra originalen (.pdf) 5. desember 2011. Besøkt 20. januar 2011.