Øvre Mjelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øvre Mjelde
LandNorges flagg Norge
Kart
Øvre Mjelde
60°27′14″N 5°32′10″Ø

Øvre Mjelde er en samling av gårder i øvre del av MjeldalenOsterøy, Vestland fylke. Mjeldalen er delt i tre områder, Øvre-, Midt- og Nedre Mjelde.

Øvre Mjelde (Øvste-Mjedla) var opprinnelig et tradisjonelt klyngetun beliggende på en høyde midt i Øvre Mjelde med teiger fordelt i området, smalhus og uteløer (vårflor). Trolig svært gammel bosetning siden dalen er godt egnet til jordbruk. Utskifting ble foretatt i 1890-årene og de fleste husene ble flyttet til de nye beliggenhetene. Dalens skole ble lagt dit, men er nå revet. Gammel bosetning hvor flere gravhauger er registrert på Træ, hvorav noen er gravd ut av Bergen Museum tidlig på 1900-tallet og en som fremdeles befinner seg på Træ (fredet) ved hovedveien i Blautmyrsvingen. Træ ble tidligere brukt som samlingsplass, eksempelvis ved feiring av 17. mai. Spor av gamle veianlegg og spor av smie. Flere husmannsplasser som nå er borte; Kaltrahaugen, Risane, Bogen, Breidalen m. fl. Det eksisterer en tegning av det gamle tunet, sett fra oppsiden i dalen.

Øvre Mjelde består av relativt mange mindre bruk. Som illustrasjon kan benevnes brukene omtalt fra øverst til nederst (på dialekt)som på 1950-tallet: Sivertane, Selvikane, Nystykket, Mångsane, Kaltræ, Tostnane, Skaftn, Barbuane, Jornane, Hekland og Steffensen. De mange brukene sier også noe om brukenes gode næringsmessige avkastning, idet 9 av 11 bønder hadde dengang gårdsdrift som hovedinntekt. Tilgang på skog er begrenset men dalen hadde et lite felles sagbruk til frem på 1960-tallet hvor man skar tømmer til eget bruk. Det ble dyrket korn frem til på 1960-tallet, men det står kun ett kvernhus igjen. Viktigste kornslag var bygg, rug og havre. Hovedproduksjon var kyr (melkeproduksjon) og sauehold, samt poteter. Dalen egner seg ikke til dyrking av frukt (kun eget bruk), men det var et gartneri (grønnsak og blomster) på ett bruk frem til på 1970-tallet. I dag er gårdsdriften sterkt redusert.