Østre Gausdal prestegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 61°15′39,23″N 10°9′29,68″Ø

Prestegården i Østre Gausdal

Østre Gausdal prestegård eller Riddervold prestegård var prestegården for Gausdal, senere Østre Gausdal. Den omtales ofte under sitt middelaldernavn Reidevoll, som også gir navn til den stiftelsen som driver gården i dag.

Gården er første gang omtalt i 1333, da biskopen oppholdt seg der i forbindelse med et makeskifte. Gården slo i løpet av 1400-tallet under seg noe jord fra nabogården Kveine, og den skal også ha slått under seg andre gårder som Skjerve på nordsiden.[1] Tunets plassering er endret siden middelalderen. I dag ligger gårdsbygningene nær krysset ved fylkesvei 254, mens tunet tidligere antas å ha ligget omtrent midtveis mellom dette og Østre Gausdal kirke. Gerhard Schøning besøkte gården i 1775 mens flytteprosessen pågikk.

Våningshuset går for å være Norges største prestegårdsbygning. Det har tre etasjer med 36 rom over 1300 kvadratmeter, og det har tidligere også hatt et par tverrfløyer.[2] Stedet har også hatt en terrassert barokkhage, i likhet med resten av anlegget anlagt på initiativ av sogneprest Andreas Pihl (1726–81)[3].

Gausdal har siden fått en ny prestebolig[4]. Den tidligere prestegården drives i dag av Stiftelsen Reidevoll og huser sognerådet og Gausdal historelag[5], i tillegg til at lokaler leies ut. Stabburet på den andre siden av veien huser Galleri Riddervold. Prestegårdsbygningen er fredet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]