Østmarka nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Østmarka naturreservat»)
Østmarka nasjonalpark
LandNorge[1]
Ligger iOslo, Nordre Follo, Lørenskog, Rælingen og Enebakk
RegionØstlandet
VerneformNasjonalpark
Areal54 km2
Opprettet10. november 2023
Kart
Østmarka naturreservat
59°50′00″N 11°02′00″Ø

Østmarka nasjonalpark er en norsk nasjonalpark opprettet i 2023, og dekker et område på 54 km² i Oslo, Nordre Follo, Lørenskog, Rælingen og Enebakk kommuner, i Oslo og Akershus fylker.[2] Nasjonalparken består tidligere Østmarka naturreservat (18 km²) og 2,5 km² av Spinneren friluftslivsområde (3,5 km2). Parken ble opprettet for «å bevare naturen i seg selv og for å sikre at befolkningen i framtiden har tilgang til mer intakt natur for rekreasjon, friluftsliv og fysisk aktivitet.»[3] Nasjonalparken består i hovedsak av skog, et særegent skoglandskap med variert topografi og med innslag av myrer, sjøer og vannsystemer, samt mange kulturminner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Østmarka naturreservat ble opprettet ved kongelig resolusjon 21. desember 1990, og utvidet 13. desember 2002.[4] Formålet med fredningen er å bevare et skogområde som økosystem med alt naturlig plante- og dyreliv. Dette store naturreservatet utgjør et verdifullt typeområde for sin region. Reservatet lå i Rælingen, Lørenskog og Enebakk kommuner, sentralt i Østmarka. Oslo kommune overtok som eier av skogsområdet i 1965, og området ble allerede da administrativt fredet.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Landskapet er kupert med mange markerte daler, og det finnes både små tjern og større vann i reservatet. Høyden varierer fra 200 til 368 meter over havet, med Tonekollen som den høyeste toppen. Vegetasjonstypene veksler med terrenget. I reservatet er det registrert over 20 nøkkelbiotoper, som er særlig viktige fordi de inneholder sjeldne naturtyper eller arter.

Det er rikt dyreliv i nasjonalparken. Her finnes foruten elg og rådyr, også bever og gaupe, tidvis også ulv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Østmarka nasjonalpark | Norges nasjonalparker». Nasjonalparker (norsk). Besøkt 30. desember 2023. 
  3. ^ miljødepartementet, Klima-og (10. november 2023). «Østmarka nasjonalpark og Østmarka friluftslivsområde vernet». Regjeringen.no. Besøkt 30. desember 2023. 
  4. ^ Direktoratet for naturforvaltning, faktaark

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]