Østerbo Evangeliesenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Østerbo Evangeliesenter er et av sentrene i Stiftelsen Pinsevennenes Evangeliesenter.

Østerbo Evangeliesenter ligger på Østerbo ved Halden. Østerbo er Evangeliesenterets største hjem. Senteret har plass til mer enn 70 beboere til enhver tid, fordelt på flere paviljonger. Det er et stort kjøkken med tilhørende spisesal, administrasjonsbygg, boliganlegg for de ansatte . Bestyrer er Kjetil Sterri-Mørch (år 2015).

Østerbo Evangeliesenter kan ta seg av personer med rusproblemer og familier. Evangeliesenteret har Vernepleier, sosionom og sykepleier.

Den store Bunessjøen, som omgir store deler av eiendommen, gir rekreasjonsmuligheter som fiske, bading og andre fysiske aktiviteter.

Bondegården er på ca. 200 mål, og har dyr i fjøset. Dette er populært og setter preg i miljøet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Eiendommen og bygningene til Østerbo Evangeliesenter ble opprinnelig utviklet gjennom Østerbo sentralhjem.

  • I 1961 ble Østerbo sentralhjem etablert med Eleanor Hofgaard som styreformann, dette som en institusjon for innbyggere som da ble kalt psykisk utviklingshemmede. Eleanor Hofgaard var en ildsjel som allerede i 1951 startet arbeidet med å få bygget et slikt hjem gjennom «Fylkeskomitéen for åndsvakesaken i Østfold».
  • I 1970 ble Østerbo overtatt av Østfold fylkeskommune, som en direkte følge av «Sykehusloven». Østerbo sentralhjem ble utbygget til 42 bygninger, med areal på 16 000 kvadratmeter, og hadde en periode over 160 beboere.
  • I 1989 hadde Østerbo sentralhjem 119 beboere fra 30 kommuner, 340 ansatte – herav 37 lærere. HVPU-reformen førte etter dette til at kommunene bygde boliger og intergrerte Østerbos beboere der andre folk bodde, og ikke i et eget lite samfunn 17 km fra Halden sentrum.

Stevneplass[rediger | rediger kilde]

I dag har Østerbo Evangeliesenter en storhall med plass til flere tusen mennesker, som tidligere var en skøytehall i Oslo. Her er det flere ganger i året stevner og større arrangement. Størst er det årlige sommerstevnet.

Evangelisk Bibel-Seminar[rediger | rediger kilde]

Evangelisk Bibel-Seminar er en bibelskole med plass for inntil 60 elever. Flere av elevene er tidligere rusmisbrukere som har vært til rehabilitering i Evangeliesenteret. Noen av disse har ikke fullført ordinær skolegang, derfor undervises det i norsk, engelsk og matematikk, noe som ikke er vanlig ved bibelskoler.

Botreningstilbud[rediger | rediger kilde]

Etter en stund på Østerbo kan klienten(e) gå over på det som blir kalt et «botreningstilbud», for gradvis å kunne tilpasse seg et selvstendig liv i samfunnet.

Evangeliesenteret[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Pinsevennenes Evangeliesenter, til vanlig kalt Evangeliesenteret, er en diakonal kristen frivillig organisasjon som driver arbeid mot rusmiddelavhengige, med avvenning fra rus og hjelp til å begynne «et nytt liv». Evangeliesenteret er Norges største hjelpetiltak for russkadde.

Kilder[rediger | rediger kilde]