Østensjøveien (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østensjøveien
Østensjøveien 64 på Bryn
Basisdata
NavnØstensjøveien (1228)
LandNorge
StrøkHelsfyr, Bryn, Abildsø
BydelGamle Oslo, Alna, Østensjø
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1900
NavnebakgrunnØstensjø gård
TilstøtendeStrømsveien, Grenseveien, Tvetenveien, Surstoffveien, Brynsveien, Brynshøgda, Brynsengveien, Nils Hansens vei, Jernbaneveien, Skøyenbakken, Høyenhallveien, Johan Evjes vei, Harry Fetts vei, Haakon Tveters vei, Karsten Kjelbergs vei, Grønlibakken, Østensjø terrasse, Oppsalveien, Ulsrudveien, Valborgs vei, Eterveien, Grågåsveien, Langerudveien, Langerudhaugen, Enebakkveien, Lambertseterveien

Kart
Østensjøveien
59°54′42″N 10°48′31″Ø

Østensjø skole

Østensjøveien (1–105, 10–228) er en vei i bydelene Gamle Oslo, Alna og Østensjø. Den går fra StrømsveienHelsfyr (som en fortsettelse østover av Grenseveiens løp) via Bryn og langs østsiden av Østensjøvannet til EnebakkveienAbildsø, der veiløpet fortsetter vestover som Lambertseterveien.

Veien ble anlagt i 1855, og nåværende navn ble vedtatt i 1900. Det viser til Østensjø gård.[1] Veien og systemet den inngår i, kan betraktes som en slags alternativ ringvei mellom ring 2 og ring 3 (og dels på utsiden av sistnevnte) og har en viss betydning for trafikkavviklingen mellom øst og vest rundt sentrumskjernen.

Veien har variert bebyggelse, og forskjellige deler av veien har noe forskjellig karakter. Ved Helsfyr og Bryn er en god del næringsbebyggelse, f.eks. A/L Steinskulptur i nr. 5 og i nr. 13 et fabrikkanlegg som ble oppført for Nordox[2] i 1967–75, med tilbygg fra 1986. Kjøpesenteret Bryn Senter ligger i nr. 79 og Østensjø skole i nr. 112. På østsiden av veien øst for Østensjøvannet er en god del boligbebyggelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Se f.eks. Østensjøvannets venner.
  2. ^ «Nordox om egen historie». Arkivert fra originalen 25. desember 2014. Besøkt 25. desember 2014. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]