Øistein Kristiansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For orienteringsløperen fra Steinkjer med samme navn, se Øystein Kristiansen .
Øistein Kristiansen
Øistein Kristiansen.jpg
Født12. september 1965 (54 år)
Greåker
Beskjeftigelse Illustratør, tegneserieskaper
Nasjonalitet Norge

Øistein Kristiansen, også kjent som Øisteins blyant og Einstein Kristiansen, (født 12. september 1965 i Sarpsborg) er en norsk karikaturtegner, billedkunstner, forfatter og artist med egne tv-serier, YouTube-kanaler og sceneshow. I Norge er han særlig kjent som programleder for en rekke populære TV-programmer for barn om tegning og forming.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Kristiansen er oppvokst på Greåker utenfor Sarpsborg i Østfold. Etter gymnaset begynte han som karikaturtegner i flere Østfold-aviser. Han leverte også humoristiske tegneseriebidrag til bladene Pyton og Norsk Mad. Øistein Kristiansen fortsatte siden som illustratør og reklametegner i Oslo, og studerte en periode tegneserie-tegning i New York.

I 1992 reiste Øistein Kristiansen som ryggsekkturist på lykke og fromme til Sørøst-Asia, blant annet til Bangkok, men endte etter hvert opp i Singapore. Der ble han kjent som Einstein Kristiansen i egne standupshow med karikaturtegning. Han startet også eget reklamebyrå, designet egne kles- og møbelkolleksjoner og holdt underholdende tegnekurs for barn.

Etter flere år med suksess og tap som kreativ multikunstner fikk han i 2000 sitt første TV-show, Art Factory, et barneprogram om tegning og forming. Han har hittil vært programleder for i alt seks tilsvarende programserier, deriblant det språkløse Right On Top med formingstips for barn fra 6 til 12 år, et program som blir sendt på barnekanalen Nickelodeon i Asia og når ut til rundt 330 millioner potensielle seere i hele verden. I 2007 kom Øistein på TV i India og Kina med tilsammen over 25 millioner potensielle seere. Innholdet i TV-programmene er en blanding av tegnetips, animasjoner og fantasifull og inspirerende edutainment. Øistein Kristiansen er medeier i det Fredrikstadbaserte produksjonsselskapet Earthtree Media, der Stein Georg Lillemoen er investor og produsent.

Julen 2007 viste NRK hans norskproduserte barne-tv-serie Øisteins blyant. I 2008 lanserte Earthtree en rekke nye produkter i Norge. Egmont var leverandør av tegnebøker, klistremerkehefte, lag-dine-egne t-skjorter-sett og tegnespill om Øistein. Sandrew Metronome to DVD-er av Øisteins blyant og Norsk spilldistribusjon lanserte PC/MAC spillet Lille Øisteins store reise. Julen 2008 viste NRK som første TV-kanal i verden Øisteins Juleblyant, en tv-serie tett på tematikken fra Øisteins blyant, men med julemotiver. Øistein var i perioden 2004-2008 også «global ambassadør» for det tyske firmaet Faber-Castell, verdens største produsent av blyanter.

Øistein har også gitt ut fem bøker på Kagge forlag i perioden 2009-2013. Boka Livets Kruseduller (Kagge forlag 2010) har solgt mer enn 20 000 eksemplarer.

I 2013 lanserte Øistein det kreative konseptet Øisteins Pappeske, som utenfor Norge har fått navnet Box Yourself. TV-serien med samme navnet er solgt til mer enn 50 tv-selskap og nettdistributører, som NRKSUper, SVT, AlJazeera (JCC), SUNTV (India), BESTV (Kina) og en rekke andre barnekanalen og -tjenester. I 2015 lanserte Øistein YouTube-kanalen med samme navn. I 2016 lanserte Øistein sin norske YouTube-kanal Øisteins Blyant.

I samarbeid med Norsk Musikk- og Underholdningsservice holder Øistein ca 50 sceneshow i året rundt om i hele Norge.

I 2016-2017 har Øistein utgitt bøkene Tegn fotball (2016), Tegnedilla (2016), Rampestreker (2016), Øisteins juleblyant (2016, 2017), Øisteins Pappeske (2016), Lær å tegne dyr (2017), Lille-Øistein drodler (2017) og Lær å tegne ABC (2017).

I 2017 inngikk Øistein et utvidet samarbeid med bokkjeden ARK, og i fellesskap har de utviklet tegnesaker, tegnebøker og andre hobbyprodukter.

Øistein Kristiansens tegnestil er preget av en enkel og rask cartoonstil, med morsomme figurer, klare farger og energiske linjer. Han er ellers kjent for sitt glattbarberte hode og for alltid å gå i shorts, med magetaske, og T-skjorter og klær med egne dekorasjoner og tegninger. Han har laget en miniversjon av seg selv i figuren «Lille-Øistein» og sitt eget varemerke «Øisteins Blyant ». Han har også tegnet og laget en mengde komiske kufigurer.

TV-programmer[rediger | rediger kilde]

 • Art Factory
 • Cows n Crayons
 • Super Einstein
 • Einstein's Tingkat
 • Right On Top
 • Art Mad
 • Wild About Cartoons (Øisteins blyant)
 • Christmas with Øistein (Øisteins juleblyant)
 • That's Imagination (2009)
 • Learn to Draw (Øisteins Blyant) (2012)
 • Box Yourself (Øisteins Pappeske, sesong 1) (2013)
 • Box Yourself Minis (Øisteins Pappeske, på 1-2-3) (2015-2016)
 • Learn to Draw Minis (Tegn med Lille-Øistein)(2014-2016)
 • Doodle (Lille-Øistein drodler) (2015)
 • Box Ideas (2017)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]