Överkalix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Överkalix
LandSveriges flagg Sverige
Areal125 hektar[1]
Befolkning1 035[2] (2020)
Bef.tetthet8,28 innb./hektar
Nettsidewww.overkalix.se/
Kart
Överkalix
66°19′24″N 22°50′53″Ø

Överkalix (finsk: Ylikainuu) er et tettsted i Norrbottens län i landskapet Norrbotten i Sverige. Det er Överkalix kommunes administrasjonssenter. I 2010 hadde tettstedet 975 innbyggere.[3]

Överkalix kommune ligger ved Kalixälven, ca. 100 kilometer nordøst for Luleå, og ca. 55 kilometer nord for E4 langs E10 opp mot Gällivare og Kiruna. Nordfra kommer Kalixälven og gjør en Z-sving forbi tettstedet, der også Ängesån munner ut i elven. Like sørøst for tettstedet Bränna ligger de to sjøene Grundträsk og Djupträsk, den siste strekker seg knappe 10 kilometer sørover. Vest for elven ligger det 260 meter høye Lappberget, der man fra toppen har milevid utsikt i alle retninger.

Kommunesenteret, der kirke, kommuneadministrasjon og skoler ligger, kalles Bränna. Grelsbyn, som ligger ca. en kilometer sør for Bränna, samt Brännaberget, ca. 500 meter sørøst for Bränna, og Tallvik, som ligger på den andre siden av elven, ca. en kilometer nord for Bränna, regnes også med til tettstedet.

Kalixälven med sitt klare vann og faste sandbunn byr på mange gode bademuligheter fra midten av juli til midten av august, mange ganger med vanntemperatur over 20 grader C. Elven er derfor godt besøkt i sommermånedene av såvel lokalbefolkningen som tilreisende, hvorav mange kommer fra Nord-Norge. Överkalix har også en campingplass i nærheten av elven, som er mye besøkt av turister om sommeren, de fleste fra Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1644 ble Överkalix et eget sogn, men området har en historie som strekker seg til omkring år 4000 f.kr.

Den lokale dialekten kalles Överkalixbondska, og oppfattes som vanskelig å forstå for ikke-innfødte, men desto mer interessant for språkvitenskapen. Flere doktoravhandlinger har blitt skrevet om dialekten, f.eks. av Carin Pihl allerede på 1920-tallet.

Brännaberget ligger like sør for tettstedet, og er en festplass og et utsiktspunkt. I 2002 var festplassen 50 år, og da ble anlegget modernisert.

I kommunen fins en steinalderboplass der man har funnet den østlige keramikktypen kamkeramik. Stedet heter Lillberget og ligger nord for stedet Gyljen, ca. 15 kilometer nord for Bränna. I Gyljen fantes et jernverk og senere et større sagbruk på 1800-tallet.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Næringslivet domineres av en bedrift som lager kundetilpassede sandwichelementer, IT-virksomhet, samt offentlig sektor.

Referanser[rediger | rediger kilde]