Östasiatiska museet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Östasiatiska museet
PlasseringSkeppsholmen
Etablert1963
Åpnet1926
Kart
Östasiatiska museet
59°19′37″N 18°04′55″Ø
AdresseTyghusplan
Nettstedhttp://www.varldskulturmuseerna.se/ostasiatiskamuseet/

Östasiatiska museetSkeppsholmen i Stockholm er et museum med noen av Europas mest omfattende samlinger av kulturartefakter fra Kina, Japan, India og andre deler av Asia. Museet ligger nært Moderna museet og Skeppsholmskyrkan.

Museets samlinger består idag (2009) av nærmere 100.000 gjenstander. Tyngdepunktet ligger på arkeologi og kunst fra Kina, men museet har også ved innkjøp og generøse donasjoner kunnet øke sine samlinger også fra Korea, Japan, India og Sørøst-Asia. Museet har et stort østasiatisk bibliotek, som også omfatter materiale fra Kungliga biblioteket og Stockholms universitetsbibliotek.

Museets historie går tilbake til 1926, da «Museum of Far Eastern Antiquities», Östasiatiska Samlingarna, ble opprettet i Stockholm som et statlig museum. Kjernen var de arkeologiske samlinger fra Kina som var blitt ført hjem av Johan Gunnar Andersson, Kina-Gunnar.

I 1959 ble det bestemt at Det svenske nasjonalmuseums samlinger av kunst og kunsthåndverk fra Øst- og Sør-Asia skulle sammenføres med Östasiatiska Samlingarna. Resultatet ble det nåværende Östasiatiska Museet, som åpnet i 1963, og beholdt den opprinnelige engelske navneversjonen.

Foruten utstillinger bedriver Östasiatiska Museet vitenskapelig forskning, utgivelser av publikasjoner, og pedagogisk virksomhet.

Tyghuset[rediger | rediger kilde]

Museets hovedbygning er flåtens gamle tøyhus som ble bygd 1699-1704 som en stall for Karl XIIs drabanter. Tegningen var ved slottsarkitekten Nicodemus Tessin d. y.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]