Ólafía Jóhannsdóttir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ólafía Jóhannsdóttir
Født22. okt. 1863[1]Rediger på Wikidata
Island
Død24. feb. 1924Rediger på Wikidata (60 år)
Norge
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetIsland

Ólafía Jóhannsdóttir-byste på Vaterland i Oslo.

Ólafía Jóhannsdóttir (født 22. oktober 1863Island, død 24. februar 1924) var en islandsk kvinne som viet sitt liv til å hjelpe de mest vanskeligstilte i Oslos slumkvarter ved Vaterlands bro på begynnelsen av 1900-tallet.

Hun ble av og til referert til som Laffi eller bare Island.[trenger referanse]

Etter reisevirksomhet i Canada, USA og Storbritannia for å fremme organisasjonen Det Hvite Bånds sak,[trenger referanse] slo hun seg ned i Oslo. Der etablerte hun et herberge for fattige, prostituerte og alkoholikere og tilbød bad, mat og overnatting.

Hun gav ut en bok, De ulykkeligste, som vakte oppsikt utover Norges grenser. I 1930 ble det ved Vaterlands bro reist en byste av henne.[trenger referanse] Bysten er fra 2004 plassert i Vaterlandsparken.

16. november 2003 ble Olafiaprisen delt ut av Vigdís Finnbogadóttir i kulturkirken Jakob. Prisen bestod av en sjekk på 15 000 kroner og et grafisk trykk.

OlafiagangenGrønland og Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus i Oslo er oppkalt etter henne.

Koret Laffí, som er sammensatt av islendinger som bor i Oslo-området, er også oppkalt etter henne.

Den islandske menigheten i Norge har navngitt sitt menighetshus etter Olafia eller Ólafíustofa (Olafiastuen). Menigheten har også et støttefond ved navn Ólafíusjóður (Olafiafondet).

Hvert år rundt hennes fødselsdag feirer menigheten Ólafíuhátíð (Olafiahøytid), der blant annet koret Laffí opptrer.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Ólafia Jóhannsdóttir, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]