Æsculap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Æsculap er et magasin for norske leger og medisinstudenter, som ble opprettet i 1920. Redaksjonen består av medisinstudenter, og har sitt kontor i Oslo. Nåværende redaktør er Sarvani Mahalingam[1]. Hun overtok redaktørvervet i 2022 etter Merete Lan Olsen, som overtok redaktørdervet av Tuva Stranger Mjønes i 2021. Redaksjonssjef er Kristine Brunvand. Magasinet utkommer fire ganger i året, og sendes til medlemmer av Norsk medisinstudentforening og andre abonnenter. Per 2021 har Æsculap et opplag på omtrent 2500.

Tidsskriftet dekker emner innenfor helse, sosialpolitiske spørsmål, etiske problemstillinger som vedrører medisinsk virksomhet, forhold som vedrører legerollen, og det medisinske studium og de medisinske fakulteter.

Bladets navn, Æsculap, viser til den greske guden Asklepios som ble opplært i legekunsten av kentauren Kheiron. I de fleste avbildninger av Asklepios støtter han seg på en stav som er omslynget av en slange. Denne staven er kalt for «asklepiosstaven» eller «æskulapstaven». Av denne grunnen benyttes den som symbol for blant annet leger og apotek.

Mange kjente norske leger har i sin studietid sittet i redaktørstolen på Æsculaps kontor, blant annet Trygve Braatøy og Nic Waal i mellomkrigstiden, og i nyere tid: Camilla Stoltenberg, Per Fugelli, Mads Gilbert, Jan Frich.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Æsculap medisinstudentmagasin - redaksjon». www.legeforeningen.no. Arkivert fra originalen 23. januar 2021. Besøkt 16. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]