Ære

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ære er et begrep som brukes av mange mennesker og kulturer om den åndelige verdien til en person, en familie eller en annen gruppe folk. Alle kjente samfunn har en eller annen form for æresbegrep. Æren er ofte knyttet til eiendom, bragder, status eller posisjon. Det motsatte av ære er skam eller vanære. I den vestlige kulturkrets var æren knyttet til frihet, og til sannhet. Begrepet ærlig er etymologisk knyttet til æresbegrepet på blant annet norsk, fransk, tysk og engelsk. I det gamle ættesamfunnet var svik å regne som æreløst.

Æresløshet har også vært definert i juridisk. I f.eks Christian Vs Norske lov var ære noe man hadde, men kunne bli fradømt ved dom. Foruten å ha påvirket den sosiale æren, innebar blant annet det å bli fradømt sin juridiske ære at en ikke kunne vitne i retten, være fadder eller ha et statlig embete. En person fradømt sin juridiske ære ble omtalt som en «mindre mann».[1] Konseptet "juridisk ære" ble i navnet tatt ut av det norske lovverket med den etterfølgende straffeloven fra 1842.

I dagens samfunn vil æresbegrepet fremdeles aktiviseres, først og fremst i tilknytning til identitet. Å bli fratatt sine papirer, eller sertifikatet, kan kjennes krenkende.

Det er sagt at det er tre ting som kan få mennesker til å drepe: Materiell fortjeneste, hat eller sinne og ære – eller heller, frykten for å miste ære.

Definisjoner av ære[rediger | rediger kilde]

"Ære" har blitt definert som hvordan en person oppfattes av seg selv og andre: "Honour is the value of a person in his own eyes, but also in the eyes of his society."[2] Etter denne definisjonen kan det derimot være vanskelig å se hvordan æren kan bli krenket, og således har æren heller blitt definert som en rettighet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nedkvitne, Arnved (2011). Ære, Lov og Religion I Norge Gjennom Tusen År. Oslo: Spartacus. s. 179. ISBN 9788230400708. 
  2. ^ Pitt-Rivers, Julian (1966). “Honour and social status” i J.G. Peristiany (red.), Honour and Shame. The values of Mediterrenean Society,. University of Chicago Press. s. 21. ISBN 0226657140. 
  3. ^ Stewart, Frank Henderson (1994). Honor. Chicago University Press. s. 21. ISBN 0-226-77408-2. 
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.