«Viking» (skip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Viking på Verdensutstillingen i Chicago i 1893
merikansk fem cents frimerke: Viking
Viking

«Viking» er en nær kopi av Gokstadskipet, som ble funnet ved Sandefjord i 1880. «Viking» ble vist fram på Verdensutstillingen i 1893.

Skipet ble bygget i skipsverftet Rødsverven i Sandefjord. Konstruksjonen ble foretatt av skipsreder Christen Christensen og Ole Wegger i Sandefjord. Skipet ble døpt «Viking» og ble seilt av kaptein og larviksmann Magnus Andersen samt et mannskap på 11 fra Bergen, via Newfoundland og New York City, opp langs Hudsonelva, gjennom Eriekanalen og inn i De støre sjøer. Turen endte i Chicago, hvor Verdensutstillingen ble arrangert i 1893 for å feire Christofer Columbus' oppdagelse av Amerika. Carter Harrison, Sr., som var borgermester i Chicago i fire valgperioder, bordet og tok kommandoen under den siste etappen av turen. Skipet ankom Jackson Park onsdag 12. juli 1893 til stor fanfare.[1]

Etter utstillingen seilte Viking ned Mississippi til New Orleans. Selve turen ned ble dekket av flere lokale aviser.

Året etter seilte Viking nordover igjen og da det kom fram ble skipet først plassert ved siden av Field Columbian Museum (i dag Museum of Science and Industry) i Chicago, dernest restaurert i 1919. og fikk nytt sted i Lincoln Park under et inngjerdet trevern. I 1893 uttalte Chicago Park District at «Viking» ville bli flyttet fra sitt oppbevaringssted for å gjøre plass til utvidelsen av Lincoln Park Zoo. Midler ble innsamlet innenfor det skandinavisk-amerikanske miljøet ( the Federation of Norwegian Women's Societies) og i 1994 ble skipet flyttet til en lagerbygning i Vest-Chicago. Etterpå ble det flyttet til Good Templar Park i Geneva, Illinois og sikret under en canopy. Fronten og enden på «Viking» lagres i Museum of Science og Industry i Chicago.

I 2008 ble stabilisering av skipet påbegynt med midler skjenket av American Express i partnerskap med National Trust for Historic PReservation.[2] Det andre trinn i stabilseringesarbeidet vil bli å rengjøre, behandle og forsegle alle de tusener av nagler på «Viking».

«Viking»s rute fra Norge til Amerika i 1893.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]