«Rolf Krake» (krigsskip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den danske fregatten i tjeneste 1941–1966, se F342 «Rolf Krake»
«Rolf Krake»
Det danske krigsskipet «Rolf Krake» fra året 1864.
Karriere
FlaggstatDanmark
SkipstypePansrede tårnskip, betegnet som «panserbatteri» i den danske marinen med skonnertrigg på tre master med vedderstevn.
Bygget ved R. Napier & Sons, Glasgow, Skottland
Sjøsatt6. mai 1863
Operativ1. juli 1863
SkjebneUtgått 29. juni 1907
Tekniske data
Deplasement1 360 tonn
Lengde57,0 m
Bredde11,6 m
Dypgående3,5 m
FramdriftDampmaskineri på 700 hestekrefter.
Hastighet9,5 knop
PansringPansringen på kanontårnene på 116 mm i tykkelse.
Vannlinjepanseret på mellom 76,3 til 116 mm.
Bestykning(1863): 4 stk 60 pund (20,5 cm) glattborede kanoner, to i hver kanontårn
(1865): 1 stk 60 pund (20,5 cm) riflede kanon i forreste tårn, 2 stk 60 pund glattborede kanoner i akterste tårn.
Mannskap141

«Rolf Krake» var et dansk panserskip, bygget Glasgow i Skottland i 1862, som er oppkalt etter en dansk sagnhelt, Rolf Krake. Skipet var da det ble levert i 1863 det første panserskip utenfor USA med kanoner i dreibart tårn. I mars 1862 hadde det første panserskip med dreietårn, USS «Monitor», vært i kamp og vist sin verdi. Utover dette var det kun i England det var i gang med å bygge fire skip med dreietårn og ingen av disse var ferdige da det danske marineministeriet bestilte «Rolf Krake» i august 1862.

Den danske regjering tok en teknologisk sjanse, men fikk til gjengjeld et av de mest avanserte krigsskip i Europa ved avleveringen i 1863. Kanontårnene var designet av den britiske sjøoffiseren og oppfinneren Cowper Phipps Coles. Kanoner på «Rolf Krake» var ikke like kraftige som på USS Monitor, men hadde til gjengjeld to kanontårn, og disse kunne avfyres hvert 3. minutt framfor hvert 7. minutt som på USS «Monitor». «Rolf Krake» var det første jernbygde, dampdrevne sjøfartøy anskaffet av Danmark.

Tjeneste[rediger | rediger kilde]

Rolf Krake beskyter prøysserne under kampene ved Dybbøl.

I den andre slesvigske krig kom «Rolf Krake» for første gang i kamp den 18. februar 1864 i Flensburgfjorden utenfor den lille byen Egernsund. Den fikk til oppgave å beskyte en flytebro over utløpet av Nybøl Nor.[1] Etter å ha avfyrt 57 skudd og selv blitt utsatt for kraftig beskytning, vendte skipet tilbake til Sønderborg med tre sårede om bord.

Skipet ble reparert i Sønderborg, og den 22. og 26. februar var «Rolf Krake» på nytt ute på rekognoseringsoppgaver. Den 28. mars innledet prøyssiske styrker et stormangrep på Dybbølskansene. «Rolf Krake» gikk inn ved Vemmingbund og beskjøt de framrykkende prøyssiske styrkene og var sterkt medvirkende til at angrepet brøt sammen.

Etter våpenhvilen opphørte begynte prøysserne kl 2 om natten den 29. juni ved landsbyen Sottrupskov å frakte soldater over til Als. «Rolf Krake» lå da ved Augustenborgfjorden. Skipet seilte ut i Alssund, åpnet ild mot prøysserne og forhindret landgangen i tre kvarter. Deretter oppfattet skipssjefen, orlogskaptein H.P. Rothe, at skytingen på Als trakk sørover, noe som tydet på at det danske forsvaret av Als var oppgitt. For å kunne delta i evakueringen av de danske styrkene befalte han «Rolf Krake» tilbake til Augustenborgfjorden. Av den grunn kunne prøysserne gjenoppta landgangen og anlegge ytterligere en flytebro over Alssund.

Kritikken mot Rothe var meget sterk etter krigen og det ble ment at «Rolf Krake» ikke hadde gjort sin plikt.[2] Etter krigen ble Rothe stilt for riksrett for denne beslutningen, men ble frikjent, selv om det var «hævet over enher tivivl, at H.P. Rothe begik en alvorlig fejl, da han valgte at trække Rolf Krake bort, og der kan også argumenteres for, at orlorgskaptajnen havde pligt til at kæmpe, så længe som det var ham muligt.»[2] Retten la vekt på at Rothe uansett måtte ha blitt nødt til å trekke seg fra Alssund så snart det ble lyst ettersom «Rolf Krake» ikke kunne motstå de kraftige prøyssiske artilleristillingene som var oppstilt langs sundet.

Også etter krigen fikk «Rolf Krake» en aktiv karriere og ble opprustet flere ganger. I årenes løp ble artilleriet gradvis utskiftet med nyere kanoner og på 1870-tallet ble de opprinnelige mastene fjernet da seilene aldri hadde vært i større bruk og riggingen var stort sett i vegen under kamp. De tre mastene ble utskiftet med to lette signalmaster. I 1893 ble «Rolf Krake» forsøksskip, og ble blant annet benyttet til utprøvning av nye kanoner inntil skipet utgikk i 1907. Det samme året ble skipet solgt og hogd opp i Nederland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nor er en gammeldansk betegnelse for et snevert farvann eller mindre vannområde.
  2. ^ a b Buk-Swienty, Tom (2010): Dommedag Als: 29. juni 1864 : kampen for Danmarks eksistens, Gyldendal, s. 263

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gardiner, Robert, red. (1979): Conway's All the World's Fighting Ships 1860-1905. Greenwich: Conway Maritime Press. ISBN 0-8317-0302-4.
  • Steensen, R. Steen (1968): Vore panserskibe, Marinehistorisk Selskab

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]