Flensburgfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Flensburgfjorden sett fra den tyske siden med Danmark i bakgrunnen.

Flensburgfjorden (dansk: Flensborg Fjord, tysk: Flensburger Förde) er Tysklands nordligste og Danmarks sydligste fjord og dermed danner fjorden en del av grensen mellom Tyskland og Danmark.

Den cirka 30 km lange og opp til 20 m dype fjorden består av en 2 til 3 km bred innerfjord og en 3 til 4 km bred ytterfjord. Nord for fjorden ligger landskapet Sundeved med byene Kollund, Rinkenæs, Gråsten, Egernsund og Broager samt øyen Als med Sønderborg. Syd for fjorden ligger landskapet Angeln med byene Glücksburg, Holnæs, Langballe, Stenbjergkirke og Gelting.

Utenfor Sønderhav ligger Okseøyene, som er to småøyer på 4 (Lille Okseø) og 8 hektar (Store Okseø). Øyene har fått sitt navn fordi de om sommeren ble brukt til beite for okser. Ved bunnen av fjorden ligger byen Flensburg. Grensen mellom inner- og ytterfjord markeres av halvøyene Broagerland og Holnis, som strekker seg ut i fjorden fra nord og syd. Ved fjordens utløp i Østersjøen ligger fyrtårnet på Kegnæs (på den danske siden) og naturområdet Gelting Birk med klitter, saltenger, myr- og hedeområder (på den tyske siden). Det er fergeforbindelse mellom Sønderborg og Langballeå (på tysk Langballigau). Overgangen til den åpne Østersjøen markeres ved Bredegrund.

Fjorden er primært formet av ismasser og smeltevann i løpet av siste istid. Området rundt er preget av et bakkete morenelandskap med flate strender, kystskrenter, småskog, dyrkede arealer og flere mindre bukter og laguner som Nybøl Nor, Vemmingbund eller Gelting Bugt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Flensburg Fjord – bilder, video eller lyd

Koordinater: 54°52′N 9°33′Ø