Hopp til innhold

«A Huguenot»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«A Huguenot»
KunstnerJohn Everett Millais
Sjangersjangerkunst
År 1852
Dimensjoner92.71 × 64.13 cm
PlasseringPrivat samling
Material(er)oljemaling, lerret

«A Huguenot, on St. Bartholomew's Day, Refusing to Shield Himself from Danger by Wearing the Roman Catholic Badge» (1852) er et maleri av John Everett Millais. Den lange tittelen er vanligvis forkortet til A Huguenot (En hugenott) eller A Huguenot on St Bartholomew's Day.

Den avbilder et par, som er unge elskere, i en omfavnelse. Det velkjente motivet er gitt en dramatisk vri fordi «omfavnelsen» faktisk er et forsøk fra jenten for å få sin kjære til å bære et hvitt armbind, for å erklære sin lojalitet til katolisismen. Den unge mannen trekker forsiktig armbåndet av med den samme hånden som han omfavner jenten. Hendelsen refererer til Bartolomeusnatten i 1572 da franske protestanter (hugenotter) ble massakrert i Paris, som fører til flere massakrer andre steder i Frankrike. Et lite antall protestanter flyktet fra byen ved å bære hvite armbånd.

Millais hadde opprinnelig planlagt bare å skildre elskerne, men hadde blitt overtalt av sin prerafaelittiske kollega William Holman Hunt at motivet var for banalt. Etter å ha sett Giacomo Meyerbeers opera Les hugenotter , som forteller historien om massakren, tilpasset Millais maleriet til denne hendelsen. I operaen forsøker rollefiguren Valentine forsøker også uten hell å få elskeren Raoul til å bære armbånd.[1] Valget av et pro-protestantisk tema var også viktig fordi det prerafaelittiske broderskap hadde tidligere blitt angrepet for deres påståtte sympatier med Oxfordbevegelsen og til katolisismen.[2] Noen av blomstene avbildet i scenen kan ha vært valgt på grunn av samtidens interesse i den såkalte blomsterspråk. De blå mariaklokkene til venstre kan for eksempel stå for tro og standhaftighet.[1]

Maleriet ble utstilt sammen med Ophelia i 1852 og bidro til å endre holdninger overfor prerafaelittene. Tom Taylor skrev en svært positiv omtale i Punch . Maleriet ble gjengitt som en gravering og det ble Millais første store suksess. Som et resultat laget Millais en rekke andre malerier på lignende emner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alastair Grieve, The Pre-Raphaelite Brotherhood and the Anglican High Church, «The Burlington Magazine», bind 111, nr. 794 (mai 1969), pp. 292+294-295
Autoritetsdata