Asgeir Dølplads

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asgeir Dølplads
Født26. aug. 1932Rediger på Wikidata (90 år)
Beskjeftigelse Skihopper[1], fotballspillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Asgeir Dølplads (født 26. august 1932Rena) er norsk tidligere skihopper, som representerte Rena Idrettslag og Stabæk Idrettsforening. Han spilte også fotball for Stabæk.

Den 1. januar 1953 var Asgeir Dølplads første vinneren av et hopprenn i den tysk-østerrikske hoppuka da han vant rennet i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. Med hopp på 78,5 og 81 meter vant han foran østerrikeren Sepp Bradl og tyskeren Toni Brutscher. I det andre rennet i Hoppuka 1953 i Schattenbergbakken i Oberstdorf kom han på tredjeplass. I det tredje rennet i Bergiselbakken i Innsbruck tok Dølplads en annenplass og lå bare 0,5 poeng etter lederen, Sepp Bradl, før avslutningsrennet i Bischhofshofen. Der fikk han en sjuendeplass og kom på tredjeplass i hoppuka sammenlagt, etter vinneren Sepp Bradl og landsmannen Halvor Næs.

Dølplads ble nummer åtte i Lahtisspelen 1952 og nummer fire i Svenska Skidspelen i Nässjö 1955. De beste plasseringene hans i NM er en bronsemedalje i Drammen (Drafnkollen) 1956 (etter Arne Hoel, som vant, og Kjell Kopstad) og fjerdeplass i Mo i Rana (Fageråsbakken) 1957. Dølplads vant junior-NM i Brumunddal 1952. Dølplads deltok også i hovedrennet for Nord-Norge i Rognan i Saltdal i 1956. Der falt han bort fra en topplassering i Fløybakken.

Dølplads har vært aktiv i hoppmiljøet i og rundt Rena. Der har han vært en stor drivkraft i rekrutteringsarbeidet. Rena er kjent for hoppmiljøet sitt og det store hoppanlegget i Heienberget med fem hoppbakker: K15, K25, K40, K90 och K120 (der Lars Bystøl har bakkerekorden med 140 meter). Første gangen noen hoppet over 100 meter i Norge var i Renabakken.

Dølplads er svigerfar til komikeren Atle Antonsen, og han er bestefar til den profesjonelle jibbieren Thomas Dølplads.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FIS database, FIS skihopper-ID 13859, besøkt 26. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]