Zugsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Zugsjøen
Zugersee
Aussicht Winter Rigi Zugersee.jpg
Beliggenhet Sveits
Areal 38,3 km²
Høyde 417 moh.
Lengde 13,8 km
Bredde 4,7 km
Dybde 197 m (maks), 83,2 m (snitt)
Volum 3,2 km³
Nedbørfelt 204 km²
Tilløp Lorze
Utløp Lorze

Zugsjøen (tysk: Zugersee) er en innsjø i kantonene Zug og Schwyz i det sentrale Sveits. Sjøen har et areal på 38 km² og ligger 414 meter over havet. Største dybde er 198 meter. På det smaleste er innsjøen rundt en kilometer bred.

Elva Lorze, ei sideelv til Reuss, er hovedtilløpet til Zugsjøen og også innsjøens utløp. Ettersom den renner inn innsjøen kun få kilometer fra utløpet er det lite omrøring i sjøen. Spesielt ettersom den skogdekte halvøya Chiemen deler Zugsjøen i to, den dype sørdelen og den noe grunnere norddelen.

Fram til begynnelsen av 1900-tallet var Zugsjøen næringsfattig, men ble snart en av de mest forurensede innsjøene i Sveits. Til tross for forskjellige tiltak ble vannkvaliteten bare langsomt bedre. På grunn av det høye innholdet av fosfor vokser mange alger i de øvre vannsjiktene. Under nedbrytingen bruker algene oksygen, noe som resulterer i oksygenmangel i dypet av sjøen. Sjøen blir bare drenert i norddelen, så vannet står gjennomsnittlig 14,5 år i innsjøen. I 1953 ble det bygget et renseverk ved byen Zug, og i 1977 det andre renseverket for 14 kommuner i området.

Kart over Zugsjøen

Det er påvist 32 fiskearter i Zugsjøen. Størst verdi som matfisk har siker (Coregonus), en variant av røye, abbor og gjedde. Den lokale varianten av røye er nevnt første gang i 1281, og ble i senmiddelalderen også brukt som betalingsmiddel. For disse matfiskene finnes noen avlsanlegg ved innsjøen.

Steder ved Zugsjøen[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Lake Zug – bilder, video eller lyd