Wikipedia:Valg til kommunestyrer og fylkesting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kommunestyrer og fylkesting beskriver hvordan Wikipedia og Wikidata strukturerer tekst, elementer og egenskaper for kommunestyrer og fylkesting og representanter til disse.

Datagrunnlag[rediger kilde]

Det er mulig å hente resultater fra Regjeringens valgsider Valg.no,[1] og også hvem som stiller på de forskjellige listene.[2] I noen kommuner er det direktevalg, det er ikke klart hvordan dette fremgår eller håndteres. Etter valget vil kommunestyrerepresentanter for noen kommuner bli listet i Styrevervregisteret.[3] En oversikt over de enkelte kommunene kan skapes fra denne sidens avanserte søk.

Wikipedia[rediger kilde]

Stilsider er Wikipedia:Stilmanual, Hjelp:Kommuner og Hjelp:Politikere. Relevans er delvis gitt på Wikipedia:Relevanskriterier og delsvis i stilmanualene. Merk spesielt seksjonen Hjelp:Politikere#Kommunestyrer og fylkesting, der fremgår det hvem som har relevans for egen artikkel av de folkevalgte.

Artikler om de enkelte kommunestyrene er i utgangspunktet en kort tekst og en oversikt hentet fra Wikidata. Det er ikke forventet at omtalen av det enkelte kommunestyre blir utvidet hvis de ikke blir involvert i saker som gir oppslag i region- og riksaviser.

Oversikter[rediger kilde]

Det settes opp forutgående oversikter. Disse oversiktene vil endre innhold forut og i starten av valgperioden, før de blir relativt stabile i slutten av perioden og avsluttes ved inngangen til neste periode.

Kommunestyre[rediger kilde]

I de fleste kommuner velges representanter fra partivise lister, men i noen små kommuner er det direktevalg. Det er ikke klart hvem som sitter i kommunestyrene før opptellingen er ferdig, og ikke endelig før styrene har konstituert seg.

Kategorisering i «Politikk i kommune».

Bystyre[rediger kilde]

Det er ett bystyre i perioden, men fra dette kan det utgå byråd i samme periode. Disse kan gis omtale på Wikipedia, men vil ikke nødvendigvis medføre egne elementer på Wikidata om de ikke omtales på Wikipedia. Sekretæriatet trenger ingen særskildt behandling.

Kategorisering i «Politikk i kommune».

Fylkesting[rediger kilde]

Er det noen fylke utover Oslo som har parlamentarisk styreform?

Kategorisering i «Politikk i fylke».

Wikidata[rediger kilde]

Personer som er valgt inn som representanter kan gis elementer på Wikidata uavhengig av om de har en selvstendig artikkel på Wikipedia. Dette er nødvendig for å kunne bruke Wikidata som et datalager for samleartikler om kommunstyrene på Wikipedia.

Personer innvalgt i de enkelte kommune- og bystyrer, og fylkesting, representerer partiene. Partiene listes ikke som del av disse, de fremkommer via personene som er valgt til å representere disse.

I en periode fremgår det kun at et antall personer fra de enkelte partiene er innvalgt. Det er ikke klart hvordan valgresultatet skal fremkomme i denne perioden. En mulighet er å sette opp riktig antall representanter, merke dem med somevalue inntil navnene blir klare, og gi disse kvalifikator for medlem av politisk parti (P102). Det er fullt mulig å gi somevalue kvalifikatorer

Representant[rediger kilde]

Elementer som beskriver personer i kommunestyret og fylkestinget vil inneholde en oppføring med politiske verv (P39) som peker til Kommunestyrerepresentant (Q11981531) og til Fylkestingsrepresentant (omdirigering). De vil også ha en medlem av politisk parti (P102) som peker til elementet for partiet. De vil også ha en del av (P361) som peker til det aktuelle kommunestyret, bystyret, eller fylkesting, det vil si «kommune komunestyre 2015-2019», «kommune bystyre 2015-2019», eller «fylke fylkesting 2015-2019».

Elementene kan ha ytterligere egenskaper, blant annet egenskaper som beskriver personen, og ikke minst for andre roller representantene kan inneha.

Merk at ordfører i kommunestyret også er listet i kommuneelementet. Det bør avgjøres om kommunen er en ren administrativ enhet med rådmannen som sjef, eller om dette er ordføreren.

Kommunestyre[rediger kilde]

Elementer som beskriver kommunestyret vil ha en start- og slutt-tid, fra (P580) og til (5P82), og forrige (P155) og neste (P156), og en liste over alle representanter. Muligens er det bedre å bruke etablerings-/stiftelsesdato (P571) og opphørsdato (P576). Representanter er listet som del av (P527), med de enkelte representantene opplistet. Hvis det ikke angis noen start- og slutt-tid via kvalifiers så har representantene vært deltager i hele perioden.

Typeegenskapen forekomst av (P31) er kommunestyre (Q3154693).

Elementet har en egenskap antall representanter (P1342) da det er forskjellig antall i de enkelte kommunestyrer.

Det er ikke klart hvordan det skal lenkes mellom elementet til kommunen og kommunestyret.

Det må avklares om det blir forskjeller der det er innført parlamentarisk styreform, se lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) §19 [1]

Bystyre[rediger kilde]

Elementer vil være lik kommunestyrer, men vil identifisere representanter til bystyrene. Det er organisatoriske forskjeller mellom bystyrer og kommunestyrer, og de bruker ofte parlamentarisk styreform.

Typeegenskapen forekomst av (P31) er kommunestyre (Q3154693) (omdirigering).

Fylkesting[rediger kilde]

Elementer vil være lik kommunestyrer, men vil identifisere representanter til fylkestingene.

Typeegenskapen forekomst av (P31) er fylkesting (Q5177794).

Elementet har en egenskap antall representanter (P1342) da det er forskjellig antall i de enkelte fylkesting.

Det er ikke klart hvordan det skal lenkes mellom elementet til fylket og fylkestinget.

Det må avklares om det blir forskjeller der det er innført parlamentarisk styreform, se lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) §19 [2]

Referanser[rediger kilde]