Wikipedia:Tinget/Arkiv/2009-18

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.

Artikkelen Kvener bør omskrives[rediger kilde]

Først vil jeg beklage at jeg tok meg den frihet å gjøre store forandringer i artikkelen uten å ha diskutert først.
Jeg kjente ikke til Tinget her i Wikipedia.
Mitt navn er Stig R Thuv og er leder for Norsk-Finsk interesseorgan

Etter mitt syn er dagens artikkel om kvener vedlig subjektiv.
En objektiv artikkel bør inneholde myndighetenes offisielle definisjon, en kort historikk om begrepsbruken og link til Norske kveners forbund som er paraplyorganisasjon for kvener i Norge.
Den offiselle definisjonen av begrepet kvener (Se kapittel 5.2.2 i stortingsmeldingen) omfatter de etterkommere av finsk innvandring med lang tilhørighet i landet som påberoper seg rettigheter nedfelt i den Europeiske rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter.
Konvensjonens hensikt er å sikre fred og stabilitet på det europeiske kontinent og utrykker klart at «Partene», eller den enkelte stat som ratifiserer konvensjonen, ikke skal peke på den enkelte eller de grupper som kan tilhører minoritetsgruppen.
Forveksling mellom de som ønsker beskyttelsen/særbehandlingen og de som absolutt ikke ønsker dette fokuset skaper ufred.
Ufred/ustabilitet kan ikke være ønsket av noen av partene og gagner i allefall ikke minoritetsgruppen kvenenes sak.
Staten velger (etter kreav fra Norske kveners forbund) å benevne denne gruppen kvener.
Dermed blir kvener det offisielle navnet for de som påberoper seg konvensjonen.
Dette er første gang i historien at dette begrepet får en offisiell betydning.
Derfor må man være nøye med begrepsbruken slik at andre som ikke ønker å forveksles med denne gruppen også blir respektert.
Historien til kvenene, som beskyttet minoritesgruppe, startet dermed først i 1998.
Artikkelen bør heller ikke vise til byer, bygder og steder i landet der kvener bor eller har bodd. Fordi de som er gått bort ikke har påberopt seg den beskyttede minoritetsstatusen må dette respekteres og heller ikke benevne disse som kvener.
Det er tross alt over tyve år siden Norske kveners forbund ble etablert og der er under tusen medlemmer spredt rundt i hele landet.
Der finnes ingen steder i landet hvor denne kvenske minoritetsgruppen består av mer enn enkeltpersoner.
Så typiske "kvenske" steder der kvensk språk tales blant folk finnes i praksis heller ikke.

I tillegg til statens offisielle betydning av kven som navn på en beskyttet nasjonal minoritetsgruppe bør artikkelen selvfølgelig inneholde det historiske perspektivet på begrepsbruken. Kvener ble fra tid til annen benyttet (av embetsmenn på 1800 tallet og tidlig 1900 tallet) om både de finske i det som i dag er Finland og om innvandrere derfra.
Det er vesentlig å få frem at folk flest både før og i dag ikke benytter dette begrepet om seg selv og har absolutt ikke satt pris på denne begrepsbruken.
Ref. blant annet til Kari Storås
Men et offisielt begrep har de finskættede ikke hatt. Som eksempel på dette kan jeg vise til 1977 da innvandrermonumentet ble reist i Vadsø. Dette i nærvær av den finske presidenten Uhro Kekkonen, og den svenske og norske kongen.
Da var det finsk innvandring og finsk språk. Kvenske begrep ble ikke benyttet.
I tillegg til dette er det viktig å få frem professor Einar Niemi hovedoppgave utgitt i bokform i 1977 med tittelen "Oppbrudd og tilpassing". Han benytter ikke begrepet kven eller kvensk om språket.
Professor Niemi benytter de moderne tiders offisielle begreper om denne folkegruppen som finner og finsk.
Artikkelen bør klart synliggjøre at innholde gjelder kun de som tilhører denne offisielle beskyttede kvenske gruppen.
Det må ikke sammenblandes med historien til majoriteten av de finske etterkommere som ikke har utrykt eller øneker noen elendighetsbeskrivelse av historien som staten skal holdes ansvarlig for.
Finske etterkommere bør ha en egen artikkel som norskfinner f.eks. Og da kan man referere til typeiske norsk-finske steder i landet.
Og da selvfølgelig uten kvenbegrepet for å klart skille mellom disse gruppene! Kort og presis artikkel med den offisielle betydningen, uten alle mulige meninger og raporter for den ene eller andre part vil også sette en stopper for "krigen" :)
Norske kveners forbund bør ha en egen artikkel med forskningrapporter og deres egen fremstilling med begrunnelser for deres syn fremstilles. Dette usignerte innlegget ble skrevet av NFI (diskusjon · bidrag) 26. apr 2009 kl. 14:58 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

For meg ser dette ut som noe som burde diskuteres på artikkelens diskusjonsside, og ikke her på Tinget. Tinget er vår felles talerstol. Her kan du diskutere forslag og tanker om Wikipedia med andre wikipedianere. Diskusjoner som har interesse for flere og handler om Wikipedia-prosjektet hører hjemme her. Smith 26. apr 2009 kl. 15:12 (CEST)
Jeg må nok ta på meg ansvaret for at dette innlegget havnet her. Erfaringen for vedkommende var at det var vanskelig å komme til orde/få respons på diskusjonsiden, noe som sikkert også skyldes at den er blitt ganske uoversiktlig. Jeg har også kommet med en liten endring i begynnelsen av artikkelen, basert på stortingsmeldingen om de nasjonale minoriteter, men den kan gjerne fjernes om den er kontroversiell. PaulVIF 26. apr 2009 kl. 15:19 (CEST)
Jeg tror det er en liten misforståelse her; vi definerer ikke virkeligheten, vi beskriver den. Hvis en gruppe av personer ønsker å endre den omtalen de får offentlig så må de ta denne kampen i andre fora, vi kan så omtale den kampen som føres for å endre denne omtalen. — Jeblad 27. apr 2009 kl. 09:04 (CEST)

Lenking på deler av ord[rediger kilde]

En del skribenter lenker på deler av ord. Dette kan være fristende der en mener at bare en del av et ord har relevans, eller hvor en har lite tekst og ønsker mye lenking. Ulempen er at slik tekst blir tung å lese å forstå. Skriv heller noen ekstra ord eller setninger slik at lenkingen blir klar og distinkt. Ikke lenke slik «Langrennsløperen kom i mål før de andre konkurrentene», men slik «langrennsløperen kom i mål før de andre konkurrentene i løpet». Tenk på leserne; ett ord, en lenke! Enten lenkes hele ordet eller så lenkes det ikke. Er ikke koblingen mellom ordet og artikkelen klar nok så ikke lag noen lenke. — Jeblad 27. apr 2009 kl. 08:56 (CEST)

Helt enig. Det ser penere ut ved å lenke hele ordet. Mvh Tpb 27. apr 2009 kl. 16:01 (CEST)

Notis om ny artikkelkonkurranse[rediger kilde]

Artikkelkonkurransen BYKAMPEN starter nå, og pågår til juli. Se Wikipedia:Artikkelkonkurransen bykampen

Dette er et initiativ fra min side, basert på et følt behov for å oppmuntre arbeid med viktige/ofte brukte artikler. Jeg har luftet det hos noen medskribenter, som synes idéen er god. Jeg håper at vi kan få sitenotice på det når Estlandskonkurransen er over. Mvh MHaugen 28. apr 2009 kl. 08:36 (CEST)

Endel av artiklene om byer er farlig tynne så jeg støtter dette. Om vi i tillegg klarer å bruke det lokalt, dvs å få lokalpresse til å skrive om det, kanskje knyttet til kurs lokalt så kan vi både få flere interessert i oss og få flere bidragsytere. Vi bør heller ikke glemme å fokusere på at Wikipedia når ut på mange språk, om det er en god og bred artikkel om en by på bokmål/riksmål så kan den utvides lettere utvides på andre språk. Til slutt: Hva med å også å kjøre denne konkurransen sammen med nynorsk? Ulf Larsen 28. apr 2009 kl. 22:46 (CEST)

Wikitreff 30. april[rediger kilde]

Det skulle etter planen være wikitreff på onsdag (29. april), og jeg tenker det kunne være en god ide å være sosiale med hverandre selv om vi har mistet en bidragsyter på en ganske tragisk måte. Jeg har fått spørsmål om å utsette treffet til torsdag 30. april slik at en bidragsyter til kan være med, og dersom ikke det er noe problem for mange andre så syntes jeg vi skal ta et wikitreff på torsdagen. Hvor føler folk for å være? Lorry eller Kristiania (østbanehallen)? -- Hans-Petter 23. apr 2009 kl. 17:36 (CEST)

30. er greit for meg, og samme hvor (men i nærheten av togstasjon er veldig fint). Skal trolig holde kurs på ettermiddagen den 30. så er litt avhengig av hvor sent det blir og sånt siden jeg som vanlig har litt reisevei... Laaknor 23. apr 2009 kl. 22:21 (CEST)
Kommer til Kristiania 30. april, når ca. møtes vi? Om vi i tillegg til å møtes skal gjøre noe faglig så har Kristiania et lite møterom en kan benytte fritt, der kan en f.eks holde et foredrag om noen har noe bra forslag til det. Eventuelt kan vi kombinere det med å invitere en politiker. mvh - Ulf Larsen 25. apr 2009 kl. 16:25 (CEST)
Da virker det som om det er avgjort at det er Kristiania det skal bli på. Jeg foreslår ca. 18:45-19:00 som en passende møtetid. Selv ser det ut som om jeg ikke kommer til å klare å møte, da jeg og madammen mest sannsynlig skal få oss hund den kvelden. :) -- Hans-Petter 27. apr 2009 kl. 12:37 (CEST)
Gratulerer med framtidig hund. Finn Bjørklid 27. apr 2009 kl. 16:05 (CEST)

Jeg er der fra ca. kl 1900 og noen timer utover. mvh - Ulf Larsen 29. apr 2009 kl. 19:05 (CEST)

Jeg registerer at de i nabolaget klager på reiseveien (flyet lander 22:15), men tar trolig turen innom litt over 23 om det er noen igjen der da. Mvh Røed (d) 29. apr 2009 kl. 23:40 (CEST)
Det er vel en mulighet for at det fremdeles er et par av oss der til midnatt. mvh - Ulf Larsen 30. apr 2009 kl. 11:26 (CEST)
Ikke glem oranjebitter og nederlandske flagg :) Det er Koninginnedag! noorse 30. apr 2009 kl. 11:29 (CEST)
Jeg tar en tur fra ~19:30 tenker jeg. —Kjetil_r 30. apr 2009 kl. 11:48 (CEST)

Oppsummering: Totalt stilte 5 bidragsytere, Laaknor, Kjetil r, Haros, Mona Solvoll og undertegnede. Praten gikk om mye, blant annet at Trond Øgrims tidlige bortgang var et stort tap for oss. TØ begynte jo som kjent med W etter vandalisme av en artikkel, men ble fort en stor tilhenger av W. På tross av å høre til langt ute på venstresiden så tror jeg selv de av oss som sogner til motsatt side politisk fant at TØ var bra å ha på laget - og vi burde hatt en som han idag. Ulf Larsen 1. mai 2009 kl. 16:50 (CEST)

+1 som kom etter de første hadde begynt å dra hjem ;) Mvh Røed (d) 2. mai 2009 kl. 00:03 (CEST)