Wikipedia-diskusjon:Underprosjekter/Oslobilder

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Påmelding[rediger kilde]

Det er kanskje en idé å ha en seksjon det man kan melde seg på og si litt om hva man kan bidra meg? Jeg synes det også at vi kan forsøke å få enda flere av illustrasjoner til Houens fonds diplom. Vidariv 11. jan 2010 kl. 13:58 (CET)

Da lager du en slik seksjon, vettu. ;-) Mvh.Anne-Sophie Ofrim 11. jan 2010 kl. 14:02 (CET)
Da er vi påmeldt. Vidariv 11. jan 2010 kl. 14:30 (CET)
Så fint! Takk skal du ha. Anne-Sophie Ofrim 11. jan 2010 kl. 17:19 (CET)

Bakgrunnen[rediger kilde]

Tidligere har jeg vært ute å kjørt litt rundt i Oslo og tatt en del bilder, altså utelukkende kjørt rundt med formål om å ta bilder, og jeg fant nå ut at jeg ville organisere det hele litt bedre. Jeg har også kjørt litt rundt med Kjetil. Det kan være greit å planlegge litt mer enn vi har gjort før man drar ut, da sparer man litt arbeid. Og forresten så er nok melk en referanse til da jeg bestilte melk til den matbiten jeg tok på Lorry, men melka kom såpass sent at jeg var ferdig med å spise så jeg satt der med et glass melk når det dukket opp folk til wikitreff... :) -- Hans-Petter 12. jan 2010 kl. 22:52 (CET)

He he he... melk er for kalver og ikke mennesker. ;-) Dette usignerte innlegget ble skrevet av Anne-Sophie Ofrim (diskusjon · bidrag) 14. jan 2010 kl. 21:14 (Husk å signere dine innlegg!)
Ho ho ho.. som den Amerikanissen jeg er foretrekker jeg akkevitt og småkaker ... TorSch 14. jan 2010 kl. 23:57 (CET)
Ler! Anne-Sophie Ofrim 15. jan 2010 kl. 00:02 (CET)

Jeg la inn i tabell istedet for liste. Jeg håper det ikke gjør det for vanskelig for andre å bidra. Gi tilbakemelding. -- Hans-Petter 14. jan 2010 kl. 19:35 (CET)

Er det bare jeg som ser dobbelt eller er det sånn at enkelte artikler er lagt inn to ganger? Mvh.Anne-Sophie Ofrim 14. jan 2010 kl. 20:46 (CET)
Så ut som enkelte ting ble fjerna nå. Jeg la aldri merke til det, men er kanskje lettere å se når tabellen er sorterbar. :) -- Hans-Petter 15. jan 2010 kl. 17:46 (CET)
Grefsenåsen mangler bilde. Prøvd å sette inn i tabellen, men det ble bare rot og jeg droppet det. Kan du sette den inn, kanskje? Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim 24. jan 2010 kl. 16:33 (CET)


Opplasting av bilder[rediger kilde]

I dag har jeg gjort klar litt over 30 bilder jeg tenkte å laste opp på Commons, men jeg tror ikke jeg kommer til å bli ferdig med det før utpå vårparten en gang med det opplegget der. Sorry altså, men det er for tregt. Anne-Sophie Ofrim 14. jan 2010 kl. 21:24 (CET)

Nøyaktig hva er "opplegget der"? selve opplastningssystemet til Commons? -- Hans-Petter 14. jan 2010 kl. 23:32 (CET)
Opplegget er at det tar lang tid og er utrolig kjedelig å sittte og laste opp ett og ett bilde og skrive det samme hver gang. Anne-Sophie Ofrim 15. jan 2010 kl. 00:01 (CET)
Jeg håper da du bruker dette opplastingsskjemaet? Jeg limer alltid inn teksten fra bildesiden fra et bilde jeg har lastet opp tidligere, og bare bytter ut beskrivelsen og kategorien(e). Da er det ikke mye arbeid IMHO. Men bruker man derimot dette opplastingsskjemaet er jeg enig i at det tar alt for lang tid. Hilsen --Kjetil_r 15. jan 2010 kl. 00:08 (CET)
Nei, det har jeg ikke brukt. Det burde jo være et slikt system som f.eks.på Flickr, der laster jeg opp mengdevis av bilder på èn gang. Mvh. Anne-Sophie Ofrim 15. jan 2010 kl. 00:12 (CET)
Men nå har jeg testet det! Kjempeflott!Mvh.Anne-Sophie Ofrim 15. jan 2010 kl. 13:31 (CET)
Jeg prøver å få en oversikt over programvare for å laste opp bilder til Commons, den mest aktuelle er [1], kunne du teste den? -- Hans-Petter 14. jan 2010 kl. 23:48 (CET)
Har prøvd den en gang uten å få det til, men skal gjøre et nytt forsøk. Anne-Sophie Ofrim 15. jan 2010 kl. 00:01 (CET)

Ikke slett noe av materiale[rediger kilde]

Jeg ser at dere er usikker på om en del av det som er skrevet om er relevant for Wikipedia. Uansett så vil omtale av borettslag og bygninger være med på å beskrive de strøkene de ligger i, så jeg syns ikke dere nå skal slette noe. Dette er materiale der det ikke er utført nok forskning og det materiale som det er mulig å samle her vil være unikt for forskere som ønsker å arbeide videre med dette. Da vil Wikipedia kunne bli en kilde for videre forskning. Bilder som er skikkelig stedfestet der dere tar med gatenummer og husnummer på egne bilder som dokumentasjon vil være uvurderlig for ettertiden. Tenk om et av de husene der finnes en artikkel om og som er billedlagt brenner og Wikipedia er den eneste kilden som finnes. Da vil dette være materiale av høy verdi for fremtiden. Nina 15. jan 2010 kl. 18:05 (CET)

Vi sletter ingenting, om vi er usikre så foreslår vi det eventuelt slettet på slettediskusjonssiden slik man skal gjøre. Det er fordi vi det ikke er meningen at vi skal ha en artikkel om alle gater og alle adresser i alle gater. Vi skal heller ikke prøve å ta bilder av alle adresser i alle gater. Jeg er enig i at vi burde passe på å stedfeste alle bildene vi tar, det vil føre til merverdi i forhold til dokumentasjon. -- Hans-Petter 16. jan 2010 kl. 12:44 (CET)

Illustrasjoner av ting som ikke finnes lenger[rediger kilde]

Det er flere ting på lista vår som ikke finnes lenger. Derfor er ikke alt like lett å skaffe illustrasjon av. F.eks Nydalsbakken så er det bare en stakkars tretrapp igjen[2]. Et alternativ kan være å ta bilde av restene, av hvor det engang lå en bakke. Et annet alternativ kan være å se på gamle aviser som er lett tilgjengelig på nasjonalbiblioteket. Dersom det ikke er mulig å identifisere noen fotograf, er det 70 år fra fotografiet ble publisert. Kommer dere på noen andre alternativer? -- Hans-Petter 16. jan 2010 kl. 12:52 (CET)

He he he.. det er jo mitt bilde. Når det gjelder Nydalsbakken tenkte jeg at det kanskje er mulig å kontakte historielaget? Mvh.Anne-Sophie Ofrim 16. jan 2010 kl. 12:58 (CET)
Burde ikke ting som er nedlagt og medfølgende fjernet og/eller demontert stå på en egen liste? Da er det jo ikke koordinatene man må oppsøke, men bøker og arkiver. Hvis nedlagt/fjernet er lov, hiver jeg gjerne på et par nedlagte vestlige forstadsbanestasjoner på listen ;-) Yosh 19. jan 2010 kl. 23:42 (CET)
Jo, jeg tror det kan være lurt å skille ut det til en egen liste, ettersom det krever en annen fremgangsmåte. -- Hans-Petter 23. jan 2010 kl. 15:48 (CET)

Koordinater[rediger kilde]

Her er en av hovedårsaken til at jeg absolutt vil legge inn koordinater på alle steder vi skal ta bilde av: http://maps.google.com/maps?q=http%3A//tools.wikimedia.de/~para/cgi-bin/kmlexport?project=no%26article%3DWikipedia:Underprosjekter/Oslobilder

Dette gjør det MYE enklere å få oversikt over hvor vi trenger bilde. Per nå er ikke dette sånn kjempenyttig når det står #1, #2, osv, men det skal jeg få fiksa på! Ville bare si ifra. -- Hans-Petter 16. jan 2010 kl. 20:10 (CET)

Det ser jo flott ut!Anne-Sophie Ofrim 16. jan 2010 kl. 21:23 (CET)
Veldig bra! Vidariv 17. jan 2010 kl. 19:48 (CET)
Tidligere så hoppet den lenken over ett par koordinater. Grunnen til det var at koordinatene ble lagt inn feil i {{koor}}, man må passe på å ha Grad + minutt + sekund.desimal + Nord/Syd + Grad minutt sekund.desimal + Vest(W)/Øst(E), altså tre verdier også himmelretning. Det skjedde at desimalen ble forsøkt sendt som en egen verdi. Det må også være et punktum som skiller sekund og desimalen, ikke et komma. Dette gjelder ihvertfall for å få opp alle koordinatene på ett kart sånn som her. Mulig det fungerer enkeltvis.
Jeg jobber med å lage en slik oversikt hvor man får opp navnene på hva som finnes på koordinaten også, ikke bare #1, #142 osv. Tror det vil være nyttig. -- Hans-Petter 23. jan 2010 kl. 03:33 (CET)
Etter en del timers jobbing har jeg til slutt klart å lage denne. Det neste jeg har tenkt til er å lage forskjellig farge avhengig av status. Rød=Mangler bilde, Blå=Utført? Noen andre tanker dere kunne tenke dere? -- Hans-Petter 24. jan 2010 kl. 19:39 (CET)
Imponert! Det er virkelig til hjelp for opplegget. Kommer ikke på noe annet i farten, ville bare si fra at jeg synes det er flott. Når det gjelder selve saken med å ta nye bilder, skal jeg komme i gang med det når det ikke er fullt så kaldt. Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim 24. jan 2010 kl. 19:46 (CET)
Selv syntes jeg de beste bildemulighetene er på våren og sommeren. Da er det både grønnere og lengre dagslys. Så selv venter jeg også en stund med å dra ut for å ta bilder, men vurderer å ta de som det står at man burde ta om vinteren. -- Hans-Petter 24. jan 2010 kl. 22:00 (CET)
Hadde vært trist med bare grå vinterbilder ja. Noen steder kan det være greitt at det er lite løv på trærne, men stort sett så blir det finere med en klar blå himmel. Vidariv 24. jan 2010 kl. 23:45 (CET)
også med farge ut fra om objektet er fotografert eller ikke. -- Hans-Petter 25. jan 2010 kl. 21:21 (CET)
også fra en kilde som andre kan bidra til. Det betyr også revisjonskontroll og bedre transparens og samarbeidsmuligheter. :) -- Hans-Petter 25. jan 2010 kl. 21:32 (CET)

Alternativer[rediger kilde]

Vi burde også tenke ut andre alternativer til å skaffe bilder enn bare å stikke ut å ta dem selv. Det finnes jo andre steder enn commons med frie bilder vi kan bruke. Av og til er det også bilder for andre artikler som passer i flere, f.eks bildet til Østbanestasjonen passet i Østbanehallen. -- Hans-Petter 17. jan 2010 kl. 16:52 (CET)

Variant av gatebeskrivelse[rediger kilde]

Jeg benytta noen formiddagstimer til å spasere opp og ned Prinsens gate, Tollbugata og Rådhusgata. Trur jeg har fått bra bilder av alle hus som ligger til disse, uavhengig av adresse. Noen er nå lasta opp. Så er spørsmålet hvordan de skal plasseres i artikler. Et alternativ er tabell som i Drammensvei-artikkelen. Her har jeg begynt på en annen variant (Prinsens gate) – med kvartalsvise gallerier. Synspunkter? Det skal naturligvis på mer tekst og lenker etter hvert. Kan man forresten begrense antall nivåer som skal med i innholdsfortegnelsen? Og kan en få mindre luft rundt bildene? Hilsen GAD 17. jan 2010 kl. 22:32 (CET)

Jeg har tenkt litt på det, og er usikker på noe bedre måte å lage gate-artikler. Jeg fant ihvertfall en måte å begrense innholdsfortegnelsen (TOC), det er ikke veldig godt dokumentert men <div class="toclimit-2">__TOC__</div> i artikkelen gjør susen. Man kan bestemme tallet selv mellom 2 til 7. Håper det hjalp litt. -- Hans-Petter 18. jan 2010 kl. 17:35 (CET)


Osloskoler[rediger kilde]

Burde ikke også skolene ha en liste over artikler som mangler bilder? Kom på det nå ettersom jeg satte inn på to av de som manglet. Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim 13. mar 2010 kl. 13:17 (CET)

Jo, de bør være med! Foreslår at de legges i en egen seksjon, selve listen begynner å bli veldig lang nå. Vidariv 13. mar 2010 kl. 13:25 (CET)
HP er på saken. Vidariv 22. mar 2010 kl. 12:18 (CET)

Brukerboks – jeg vil ha en brukerboks[rediger kilde]

:-). Eksempler fra andre underprosjekt:

F.eks. {{Wikipedia:Underprosjekter/Simpsons/Brukerboks}} gir

Denne brukeren er med på Underprosjekt/Simpsons.



nsaa (disk) 22. mar 2010 kl. 22:50 (CET)

Det vil jeg også ha! Anne-Sophie Ofrim 25. mar 2010 kl. 20:24 (CET)
Jeg har ALDRI laget noe sånt før, men noen med litt håndlag kan sikkert drodle videre på dette :
   Denne brukeren er med på    Underprosjekter/Oslobilder.



89.8.105.195 26. mar 2010 kl. 23:09 (CET) Så fin! Takk skal du ha! Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim 26. mar 2010 kl. 23:19 (CET)

Tror du må vente til noen har fått satt på riktig formattering, som sagt, dette er bare et utkast som noen må bearbeide! 89.8.105.195 26. mar 2010 kl. 23:25 (CET)

Kvalitet[rediger kilde]

Mye løv i forgrunnen…
… men alt kan repareres!

Hei folkens. Det har kommet en del bra bilder i vinter og jeg håper vi får mange på plass i løpet av våren og sommeren. Jeg synes vi skal ha en viss standard på bildene i dette prosjektet. For eksempel så hadde Lørenhallen og Bryn Senter bilder i artikkelen, men bare slik at objektet skimtes i bakgrunnen. Jeg mener at disse heller bør byttes uten enn å merkes som ferdige. Jeg vil også gjerne ha tilbakemeldinger på om mine bilder er for mørke, har feil utsnitt, er skeive osv. Kommentarer? Vidariv 25. mar 2010 kl. 10:52 (CET)

Enig i at kvalitet også er et sentralt poeng. Lørenhallen og Bryn Senter er to gode eksempler på noe som bør føres opp på listen.
Parker i Oslo og Østkant og vestkant i Oslo er også to eksempler på artikler som hadde hatt godt av et løft i den tekniske kvaliteten på bildene. Det å føre opp alle disse stedene er nok kanskje litt i overkant, men det kan jo uansett være greit å ha det i bakhodet. Mvh. Kjetil_r 25. mar 2010 kl. 16:12 (CET)
Et lite tips (og et spark til meg selv) når dere tar bilder av arkitektur: Om en tar bilder av bygninger på nært hold, og ikke har tilt-shift-linse, så blir perspektivet litt skrudd, bygningene står på skakke... Det fins mye bra programvare for å fikse dette i ettertid. Bep 25. mar 2010 kl. 20:20 (CET)
Jeg bruker Bibble, men er nok ganske klønete sånn sett. Har ikke funnet ut av hvordan jeg retter opp bygninger som ligger på skjeve. Ler! Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim 25. mar 2010 kl. 20:26 (CET)
Bibble her også. Har brukt Percy-plugin for dette (http://nexi.com/percy), men den funker dessverre ikke for Bibble 5. Bep 26. mar 2010 kl. 19:27 (CET)

Vridd perspektiv, noen eksempler fra Oslobilder[rediger kilde]

Noen tilfeldige eksempler fra Oslobilder-siden, som ikke ser særlig naturlige ut. Bep 26. mar 2010 kl. 20:43 (CET)

Personer[rediger kilde]

Jeg legger merke til at vi mangler bilder av halve byrådet, inkludert byrådslederen. Er kjente Oslo-personligheter noe som kan inkluderes i underprosjektet? Kjetil_r 25. mar 2010 kl. 16:21 (CET)

Ja, det synes jeg de absolutt bør. Mvh. Anne-Sophie Ofrim 25. mar 2010 kl. 20:28 (CET)

Artikler som trenger opprydding[rediger kilde]

Humanismens Hus - for eksempel. Jeg har lyst til å rydde den; den er ikke særlig leksikalsk. Nederst i artikkelen står det: «Teksten i artikkelen er i sin helhet forfattet av Knut A. Berg og er publisert etter samtykke av ham.» Kan dette stå slik?? Mvh.Anne-Sophie Ofrim 25. mar 2010 kl. 20:53 (CET)

Metodister på Bjølsen[rediger kilde]

Det ser ut til vi har begge metodistkirkene på Bjølsen, i hvert fall de som ligger i Bergensgata 7 og 12:

Vidariv 26. mar 2010 kl. 14:44 (CET)

Ja, det er flott. Jeg ble nok forvirret av Liste over kirker i Oslo som viser http://www.bildedump.no/pics/5d753f24e719c5cd2917c722120afb89.JPG -- Hans-Petter 26. mar 2010 kl. 15:08 (CET)
Nettopp, det var en feil i den lista. Er fikset nå. Vidariv 26. mar 2010 kl. 15:33 (CET)

Hei, folkens... En forspørsel har blitt gjort på engelsk Wikipedia om et bilde av en:Diamanten (Oksenøyveien 3) på Fornebu. Er dette noe dere kunne ordnet? Kanskje opprettet en norsk artikkel samtidig? =) lil2mas 4. mai 2010 kl. 11:27 (CEST) Tror forresten at Bruker:Chell Hill hadde passet perfekt til dette prosjektet. Han har allerede fotografert endel i Groruddalen. (Portefølje)[svar]

Dette blir fem minutter å gå fra jobb, så jeg burde kunne ta turen bortom en dag. Kjetil_r 4. mai 2010 kl. 12:08 (CEST)[svar]

Restene av hoppbakken er nå forsvunnet ([3]), men jeg ser at underprosjektet har rukket å få fotografert trappen. Det er bra! Ooo86 12. mai 2010 kl. 19:18 (CEST)[svar]