Wesley Clark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Wesley Clark
Wesley Clark
Født 23. desember 1944
Chicago, Illinois

Wesley Kanne «Wes» Clark (født Wesley Kanne 23. desember 1944 i Chicago, Illinois) er en amerikansk Vietnam-veteran og pensjonert fire-stjerners general som tjenestegjorde i den amerikanske hæren. Clark gikk ut fra West Point som den med best karakterer i sitt årskull. Han tilbrakte 34 år i den amerikanske hæren og det amerikanske forsvarsdepartementet, og ble i perioden høyt dekorert, inkludert flere utnevnelser til ridder, og Presidentens frihetsmedalje. Han er født i Chicago, men vokste opp i Little Rock, Arkansas.

Clark var også leder for NATO-styrkene under «Operation Allied Force» i 1999, der NATO-styrker utførte bombetokt i Kosovo. Dette var på grunn av hans funksjon som overordnet militær leder for NATO-styrkene i Europa i perioden fra 1997 til 2000. Clark mottok mye kritikk for enkelte av avgjørelsene sine under denne konflikten. På dette tidspunktet hadde han et vanskelig forhold til daværende forsvarsminister William Cohen og leder for generalstaben, Hugh Shelton, noe som førte til en del rykter om at Clark ble tvunget til å pensjonere seg før tiden, til tross for at både han og forsvarsdepartementet uttalte at det kun var normal prosedyre som ledet til at han pensjonerte seg.

Clark var en kandidat i primærvalget i et forsøk på å bli demokratenes representant i presidentvalget i 2004, men trakk seg 17. september 2003 for å konsentrere seg om å hjelpe John Kerry, som til slutt ble demokratenes kandidat. Clark ble også regnet som en mulig kandidat for demokratene til presidentvalget i 2008.