Republikken Slovenias frihetsorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Republikken Slovenias frihetsorden i gull. Ordenstegn tildelt Václav Havel, i Národní museum, Praha

Republikken Slovenias frihetsorden (slovensk: Častni znak svobode Republike Slovenije) er en slovensk orden. Den ble innstiftet i 1992 til anerkjennelse av innsats til forsvar for Slovenias frihet og suverenitetshevdelse.[1] Republikken Slovenias frihetsorden er landets fremste utmerkelse og rangerer foran Ordenen for eksepsjonelle fortjenester.[2] Ordenen tildeles av republikkens president.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Republikken Slovenias frihetsorden er inndelt i tre grader:[1]

  • Republikken Slovenias frihetsorden i gull
  • Republikken Slovenias frihetsorden i sølv
  • Republikken Slovenias frihetsorden

Ordenstegnene er formgitt av Kostja Gatnik.[3]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnene for Republikken Slovenias frihetsorden har en moderne utforming, ulik mange andre ordener. Ordenstegnene består av en fasettert medaljong formet som en spiral som i midten bærer et bølgemønster i fargene hvitt, blått og rødt, Slovenias flaggfarger.

Medaljongen er for øverste grad opphengt i et bånd til å bære om halsen. Båndet er blått med en hvit og en rød stripe.[2][1]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Republikken Slovenias frihetsorden kan tildeles for fortjenester av Slovenias frihet og suverenitetshevdelse eller for bidrag i kampen for landets selvstendighet.[1] Den kan tildeles både slovenske og andre lands borgere. I særlige tilfeller kan ordenen også tildeles grupper, institusjoner eller internasjonale organisasjoner. Ordenen kan også tildeles posthumt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Decorations», Office of the President of the Republic. Lest 19. november 2015.
  2. ^ a b c «Slovenia» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 1573.
  3. ^ «Campaign Spotlight: Kostja Gatnik», Illustration Voice, nr. 3, 2009. Lest 19. november 2015.