E-sport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

E-sport er dataspill i en formalisert form for konkurranse eller prestasjonsutøvelse. All sportslig aktivitet som benytter datamaskiner og ofte datanettverk, som direkte regelgivende forutsetning for spillet som utøves gjelder som E-sport. Elektronisk sport involverer alltid mennesker, men kan også bestå av kun datamaskiner som direkte deltakere i spillet.

Interesse[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har elektronisk sport vært mest utbredt i organisert form i Asia. Siden tusenårsskiftet har populariteten for e-sport økt USA, Europa og Norge, og de norske spillmiljøer, med flere store konkuranser. Det arrangeres ofte turneringer og konkurranser over Internett eller i andre mindre datanettverk, på såkalte LAN-parties (se Datatreff#LAN-party).

CPL[rediger | rediger kilde]

CPL var verdensmesterskapet i Counter-strike, og arrangørene gav årlig ut mer enn $75 000 til de beste klanene. Men etter sponsortrøbbel og interne konflikter ble ikke pengepremiene betalt ut i 2006 og dermed boikottet en av de 8 beste E-sport-organisasjonene i verden hele turneringen i 2007. Etter denne turneringsfiaskoen ble CPL lagt ned.

I CPL var det de nordiske klanene som hadde mest suksess. Senest i 2004 var verdensmesteren fra Norge.

Turneringer[rediger | rediger kilde]

Nå for tiden er det franske ESWC, amerikanske WCG, asiatiske WEG, svenske Dreamhack og tyske ESL Extreme Masters som dominerer internasjonalt, med mer publikum og høyere premier en noen gang tidligere. I ESL Extreme Masters kjempes det om en premiepott på nesten hele fire millioner kroner i Counter-Strike og World Of Warcraft!

Norske turneringer[rediger | rediger kilde]

Til tross for at svært mange nordmenn holder på med e-sport i organisert eller uorganisert form, har det enda ikke vært utbredt stor interesse av dekningen av den her til lands før 2012. Den største kontinuerlige begivenheten for e-sport i Norge var The Gathering, et datatreff som arrangeres hver påske i Vikingskipet i Hamar, men har siden 2013 valgt å nedprioritere e-sport.

Norge har også et spillmiljø som arrangerer turneringer i spillet Super Smash Bros. Melee.

Norsk E-sport på internasjonalt nivå[rediger | rediger kilde]

E-sportmiljøet i Norge er ustabilt og synker og akselererer hele tiden i interesse.
Norge hadde stor suksess på Counter-Strike-scenen med Eolithic i 2003
Norsk-Amerikanske NOA vant CPL i 2004, der lagkapteinen var nordmannen Jørgen "Xeqtr" Johannessen som ble kåret til verdens beste spiller.
I 2005 vant Team9 CPL WT UK 2005 og samme året vant Team Catch-Gamer CPL Istanbul i Turkey.
Team Catch-Gamer Slo også Svenske SK 16-0 på WEG Masters i kina hvor de havnet på en fjerde plass. På den tiden var SK kåret til verdens beste lag og hadde mange forventninger om å vinne, noe som norske Team Catch-Gamer satte en stopper for.
Etter det har ikke Norge hatt noe suksess innen Counter-Strike.

London Conspiracy

Foruten suksessen i Counter-Strike har norske utøvere i Starcraft: Brood War og Starcraft 2 også markert seg internasjonalt.

Ulike typer spill[rediger | rediger kilde]

Spillene som utøves kan ha svært ulik karakter og form. Man skiller gjerne mellom disse hovedetypene:

  • Enhet mot enhet (datamaskin mot menneske, menneske mot menneske, datamaskin mot datamaskin).
  • Miks (flere mennesker og eller datamaskiner spiller mot hverandre, men ikke på lag).
  • Lagspill (grupper av enheter som konkurrerer mot hverandre som del av spillets natur).
  • Individuelle prestasjoner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]