Velodrom d’Hiver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vel d`hiv»)
Velodrom d'Hiver
Bilde av et 24-timers utholdenshetsløp på rulleskøyter inne i Vélodrome d'Hiver i oktober 1911.
LandFrankrike
Kart
Velodrom d'Hiver
48°51′13″N 2°17′20″Ø

Vélodrome d'hiver, på folkemunne kalt Vel 'd'Hiv, var en innendørs stadion (velodrom) på rue Nelaton, ikke langt fra Eiffeltårnet i Paris. I tillegg til sykling, ble denne banen brukt til sirkus, ishockey, bryting, boksing, rulleskøyter, tyrefekting og til forskjellige demonstrasjoner. Denne banen var den aller første permanente innendørsbanen i Frankrike, og var arena under Sommer-OL 1924 .[1]

Vel 'd'Hiv er kanskje aller mest kjent for å ha blitt brukt som oppmøtested for franske jøder under andre verdenskrig. I juli 1942 brukte det franske politiet, som opptrådte etter ordre fra de tyske myndighetene i det okkuperte Paris, stadionet til å holde tusenvis av jøder innesperret etter en omfattende massearrestasjon av franske jøder. De mange tusen jødene ble holdt på velodromen i flere dager før de ble flyttet til en konsentrasjonsleir i den parisiske forstaden Drancy. Deretter ble jødene sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen.

Vel 'd'Hiv hadde opprinnelig et glasstak, som hadde blitt malt mørk blå etter krigsutbruddet for å unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet fra bombefly. Det mørke glasstaket, kombinert med vinduer som var stengt av sikkerhetshensyn, hevet temperaturen betraktelig inne inne i stadionet. Av de 10 tilgjengelige toalettene, ble fem forseglet fordi de hadde vinduer som kunne fungere som rømningsvei, og de andre toalettene ble blokkert. De arresterte jødene ble holdt fanget i åtte dager i Vel 'd'Hiv kun på litt vann og mat som ble brakt dit av Røde Kors og de få legene og sykepleierne som hadde fått lov til å komme inn av tyskerne. De arresterte jødene ble deretter sendt til en interneringsleir i en fransk forstad før de ble sendt videre til utryddelsesleiren Auschwitz. Bare 400 av disse jødene overlevde krigen.

En stor brann ødela en del av Vélodrome d'Hiver i 1959, og resten av bygningen ble senere revet. En blokk med leiligheter og en bygning som tilhører det franske innenriksdepartementet ble senere bygget på stedet. En plakett som markerer Rafle du Vel'd'Hiv ble plassert i nærheten av den opprinnelige stadionet i 1959. Den 3. februar 1993 ble også et monument reist på stedet etter ordre fra den daværende franske presidenten François Mitterrand. Dette monumentet er et verk av kunstneren Walter Spitzer og arkitekten Mario Azagury. Spitzer og hans familie var overlevende fra deportasjon til Auschwitz. Statuen representerer alle de deporterte jødene, men særlig de fra Vel 'd'Hiv. Skulpturen inkluderer barn, en gravid kvinne og en syk eldre mann. Ordene på monumentet er: «Den franske republikk i hyllest til ofrene for rasistiske og antisemittiske forfølgelser og forbrytelser mot menneskeheten begått under myndighet av den såkalte 'regjeringen i delstaten Frankrike.»

Statuen ble innviet 17. juli 1994. En seremoni avholdes der hvert år. Statuen blir ivaretatt av det franske forsvarsdepartementet. Vélodrome d'hiver blir blant annet omtalt i boken Saras nøkkel av den franske forfatteren og journalisten Tatiana de Rosnay, og senere i filmatiseringen av denne boken. Samt i den franske filmen The Round Up fra 2010.'


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 1924 Olympics official report. Arkivert 10. april 2008 hos Wayback Machine. pp. 182-3, 266, 400, 425, 507.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]