Tatiana de Rosnay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay (født 28. september 1961 i Neuilly-sur-Seine i Paris) er en fransk journalist, forfatter og manusforfatter. Hun er av engelsk, fransk og russisk avstamning. Hennes far er den kjente franske vitenskapsmannen Joël de Rosnay, og hennes bestefar var maleren Gaëtan de Rosnay. Hennes oldemor var den russiske skuespillerinnen Natalia Rachewskïa, direktør for Pusjkin-teatret i Leningrad mellom 1925 og 1949.

Rosnays mor er engelsk, Stella Jebb, datter av diplomat og tidligere generalsekretær i FN, Gladwyn Jebb, og tipp-barnebarn av den anerkjente britiske ingeniøren Isambard Kingdom Brunel. Rosnay er også niesen til historikeren Hugh Thomas. Rosnay vokste opp i Paris, og deretter i Boston i Massachusetts da hennes far ble ansatt som professor ved MIT i 1970. Rosnay flyttet til England i 1980, og mottok en bachelorgrad i engelsk litteratur ved University of East Anglia i Norwich. Da hun kom tilbake til Paris i 1984 begynte hun å arbeide som presseansvarlig, deretter som journalist og litteraturkritiker for Psychologies Magazine. Siden 1992 har de Rosnay publisert tolv romaner på fransk og tre på engelsk. Hun har også jobbet på TV-serien Family Affairs som hun har skrevet to episoder av sammen med manusforfatter Pierre-Yves Lebert. Denne serien ble sendt på TV-kanalen TF1 iløpet av sommeren 2000.

Hennes mest populære roman, Saras nøkkel, ble publisert i 2006, og er hittil solgt i over syv millioner eksemplarer i 42 land. I 2009 ble denne boken tilpasset en fransk film med Kristin Scott Thomas i en hovedrolle. I januar 2010 publiserte flere franske magasiner en rangering over de beste franske forfatterne, og de satte de Rosnay som nummer åtte.[trenger referanse] I januar 2011 publiserte magasinet Le Figaro en rangering av de ti mest leste franske forfatterne. Denne gangen kom de Rosnay på femte plass.[trenger referanse]

Hun skriver vekselvis på fransk og engelsk.

Utvalgte utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Moka (2006). – På norsk som Mokka, oversatt fra fransk av Gøril Eldøen. (Bazar, 2012)
  • Sarah's key (2007). – På norsk som Saras nøkkel, oversatt fra engelsk av Kirsti Øvergaard. (Bazar, 2008)
  • Boomerang (2009). – På norsk som Bumerang, oversatt fra engelsk av Kirsti Øvergaard. (Bazar, 2010)
  • The house I loved / Rose (2010).– På norsk som Huset du elsket, oversatt fra fransk av Kjell Olaf Jensen. (Bazar, 2011)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Tatiana de Rosnay – bilder, video eller lyd