Valløy skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valløy bruksskole
LandNorge
Typefolkeskole
Grunnlagtca. 1739
Nedlagt1883
Region/fylkeVestfold
KommuneSem
Beliggenhet
Valløy skole
Skolebygningen fra 1915
LandNorge
Typefolkeskole
Grunnlagt1908
Nedlagt1942
Region/fylkeVestfold
KommuneSem
Elever79
Beliggenhet

Valløy skole eller Vallø skole var en folkeskole på halvøya og industristedet Valløy i daværende Sem kommune i Vestfold. Den første bruksskolen på stedet ble etablert ca. 1739. Den ble ledet og bekostet av Saltverket, og derfor også kalt «Saltverkskolen» Den het en tid «Glassverkskolen», fordi den holdt til i glassverkets bygning. Skolen ble nedlagt i 1883 og elevene ble flyttet til Tolvsrød skole. I 1908 ble det igjen etablert skole. Den fikk nytt bygg i 1915. Skolen ble nedlagt under andre verdenskrig, i 1942.[1][2]

Skolen, som lå nær Vallø Oljeraffineri og «arbeiderlandsbyen» der, ble da tatt i bruk som kaserne for tyskerne. Elevene flyttet til Presterød og Husvik skoler. Under krigen endret bruken av skolen seg etter behov, og bygget skal også ha huset russiske krigsfanger. Under britenes bombeangrep på Vallø 25. april 1945, da raffineriet, tapetfabrikken og mange hus ble totalskadd og 53 nordmenn ble drept, klarte skolebygningen seg. Etter noe reparasjoner ble rommene omgjort til leiligheter. Bygningen i Glassverksveien 24 har siden 1946 fortsatt som bolig.

I 1942, under andre verdenskrig, ble Vallø skole tatt i bruk som kaserne for tyskerne. Elevene flyttet da til Presterød og Husvik skoler. Skolen har siden fungert som bolig. Bildet viser vaktpost med tysk skilderhus og flagg med SS-runer og hakekors.

Referanser[rediger | rediger kilde]