Valløy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Litt av Vallø utenfor Tønsberg, sett fra vest. Vallø kirke synes like bak den høye pipa.

Valløy eller Vallø er ei halvøy ved Oslofjorden i Slagen i Tønsberg kommune i Vestfold. Halvøya er bare cirka 1 km lang og en halv km brei, og ligger ved innseilinga til byen Tønsberg fra øst. Halvøya er liten, men har likevel vært svært viktig i nasjonal og lokal industrihistorie. Valløy lå i tidligere Sem kommune, som ble slått sammen med Tønsberg i 1988.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1739 ble Vallø saltverk opprettet. Verket var i drift fram til 1860 da det ble lagt ned. Siden kom flere industribedrifter, blant annet Vallø glassverk, Vallø tapetfabrik og fra 1899 Skandinavias første oljeraffineri. Den første destillasjonsmester var østerrikeren Frantz Drtina. Allerede etter få år fikk dette selskapet problemer med lønnsomheten, og i 1905 ble et nytt selskap A/S Vallø Oljeraffineri startet.

I forbindelse med saltverket ble Valløy kirke bygd 1782. Under napoleonskrigene ble Valløy i 1808 utstyrt med kanonbatteri og kystvern for å forsvare innseilingen til Tønsberg by og saltverket. På 1820-årene ble Valløy anløpssted for Norges første dampskip, DS «Constitutionen».

Den 24. april 1945 ble raffineriet og øya bombet av britiske fly i det som senere er kjent som bombingen av Vallø. Minst 52 sivile nordmenn ble drept og et ukjent antall tyske soldater mistet livet. Raffineriet, som ble drevet av Esso Norge fra 1905, kom ikke i drift igjen før i begynnelsen av 1950-årene. Tapetfabrikken ble også bygd opp igjen. På det meste bodde det over 500 mennesker på halvøya, men etter andre verdenskrig sank antallet radikalt.

Valløy skole var i bruk fra 1915 til 1942.

Forurensing[rediger | rediger kilde]

Fram til 1960 ble olje raffinert ved hjelp av svovelsyre. Avfallsproduktet syrebek ble deponert på østsida av Vallø og har ligget der inntil Esso Norge AS i 2015 fikk startet opp arbeid med å fjerne syrebek, bleikejord og andre oljerester.[1] Det er beregnet at rundt 300 000 tonn forurenset masse vil bli fjernet med båt eller lastebil. Arbeidet, som utføres av Veidekke Entreprenør AS og det belgiske selskapet Deme Environmental Contractors (DEC), forventes å være avsluttet i 2019.[2]

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vallø miljøopprydningsprosjekt Arkivert 2. februar 2017 hos Wayback Machine., exxonmobil.no
  2. ^ Om Vallø-prosjektet, Vallø miljøopprydningsprosjekt utenfor Tønsberg

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]