Vårskrinneblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vårskrinneblom
Vårskrinneblom (Arabidopsis thaliana)
Vårskrinneblom (Arabidopsis thaliana)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Arabidopsis thaliana
(L.) Heynh.
Norsk(e) navn: vårskrinneblom
Hører til: Arabidopsis,
korsblomstfamilien,
Brassicales
Habitat: åpen, tørr og god sandjord
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for vårskrinneblom
Vårskrinneblom finnes i Asia, Europa og nordvestre Afrika

Vårskrinneblom (vitenskapelig navn: Arabidopsis thaliana) er en tofrøbladet plante som hører til korsblomstfamilien. Den er ettårig og har en blågrønn stengel, som er hårete helt nederst. Rosettbladene er helkantete og tannete med stjernehår. Stengelbladet har ofte hel kant. Kronbladene er 2–4 mm, og de er hvitfargede. Vårskrinneblom vokser ofte med arter som vårrublom og sandarve. Planten spirer om høsten, og blomstrer tidlig på våren. Den kan bli opptil 40 cm høy.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Vårskrinnebeblom er spesielt vanlig på åpen, tørr og nokså god sandjord. I Norge finnes den opp til Tromsø, men den er mest utbredt på Sørlandet. Den er nært beslektet til andre planter som raps og kål.

Modellorganisme[rediger | rediger kilde]

Vårskrinneblom brukes av forskere som modellorganisme. Årsaken til at vårskrinneblom benyttes er blant annet at plantens genom er lite og godt kartlagt. Den har også en kort generasjonstid og er lett å dyrke. Andre modellorganismer innen biologien er mus, rotte, bananflue, rundormen Caenorhabditis elegans, sebrafisk og bakterien E. coli.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Arabidopsis thaliana – bilder, video eller lyd