Ustasja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Utsasja-vakter ransaker nyankomne fanger til konsentrasjonsleiren Jasenovac

Ustasja er en separatistisk organisasjon av kroatiske fascister. Organisasjonen ble dannet i 1929 med baser i Italia og Ungarn. Leder (poglavnik) av bevegelsen var Ante Pavelić.

I 1930-årene hadde organisasjonen 500 til 600 medlemmer, og de drev med terrorvirksomhet i Jugoslavia. I 1934 gjennomførte de et attentat mot den jugoslaviske kong Aleksander 1 og den franske utenriksminister Louis Barthou.

Etter at Jugoslavia ble okkupert av Tyskland i 1941 ble de tyske troppene hilst velkommen av kroater og slovenere. Under den andre verdenskrig stod denne bevegelsen i spissen for den såkalte selvstendige kroatiske stat, og de organiserte mord på flere hundre tusen serbere, sigøynere og jøder. Under krigen var Ante Pavelić i realiteten statsleder i det vestlige Jugoslavia (Den uavhengige staten Kroatia), med tysk støtte. På serbisk side opererte en tilsvarende ekstrem nasjonalistisk gruppe, kalt tsjetnikene.

Etter den andre verdenskrig ble mange av medlemmene dømt til døden og henrettet, med lederen klarte å unnslippe til Argentina. Bevegelsen fortsatte sin terror-virksomhet blant annet i Sverige, hvor den stod bak flere terrorhandlinger på 1970-tallet.

KroatiastubbDenne Kroatiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.