Trones (Verdal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°49′16″N 11°25′9″Ø

Trones
Land Norge Norge
Fylke Nord-Trøndelag
Kommune Verdal
Areal 0.17 km²
Befolkning 424[a] (2013)
Bef.tetthet 2 494,1 innb./km²
Postnummer 7650 Verdal

Trones er en halvøy og et tettsted i Verdal kommune i Nord-Trøndelag. Tettstedet har 424 innbyggere per 1. januar 2013, og ligger ute i Trondheimsfjorden omgitt av flatt og åpent jordbrukslandskap, omtrent fire kilometer fra kommunesenteret Verdalsøra.

Halvøya er mye brukt som tur- og rekreasjonsområde, blant annet på grunn av en mengde turstier, nærhet til sjøen, samt 18-hullsbanen til Stiklestad Golfklubb. Det finnes også et nettverk av stier som også er populære for stisyklister, ikke minst vinterstid. Det høyeste punktet på Trones er 48 m.o.h og dette sammen med lune skogholt, god drenasje og høy middeltemperatur vinterstid gjør at sne ikke blir liggende lenge. Våren kommer derfor tidlig på Trones og mange kommer langveisfra for å "sesongdebutere" med stisykkel her. Trones har vært et viktig maktsentrum i vikingtiden, noe flere større gravhauger er et bevis på. Halvøya er grovt sett delt i to: «Sørskaget» og «Nordskaget», hvor de fleste boligene ligger på nordsiden. På Nordskaget finnes også småbåthavn.

På Kåra er det gjort observasjoner av meget sjeldne fuglearter, bl.a.mongolturteldue og dvergtrappe (2014).[trenger referanse] Der står det også et fuglelikketårn og stedet blir besøkt av både lokale og langveisfarende medlemmer i Norsk ornitologisk forening.