Tornehamn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tornehamn kirke
Den nedlagte holdeplassen ved kirkegården i Tornehamn

Tornehamn er et sted ved vestsiden av innsjøen Torneträsk i Kiruna kommune i Sverige. Stedet har navn etter ei vik i Torneträsk som fungerte som havn for materialtransport med båt på innsjøen under byggingen av Malmbanan/Ofotbanen.

Under byggingen av jernbanen rundt 1900 vokste det opp små landsbyer flere steder langs jernbanen, deriblant i Tornehamn, der LKAB bygde kontorer, boliger og spiserom for ingeniørene, og kapell og sykestue. Stedet hadde også butikker, bakerier, kaféer og hotell. Rallarene flyttet i takt med byggingen av jernbanen, og bygde sine egne boliger. Den store aktiviteten i Tornehamn varte til 1903, etter at jernbanen var åpnet.

Traseen for jernbanen mellom Riksgränsen og Abisko ble stukket ut i 1888, og det første spadetaket ved Tornehamn ble gjort 14. mars 1892. Anleggsveien fra Rombaksbotn (den nåværende rallarveien) sto ferdig til Tornehamn i 1898, og ble deretter bygd videre til Abisko. Anleggsmaterialer og andre varer ble fraktet på anleggsveien til Tornehamn, og videre med båt eller på isen på Torneträsk. På den østre odden ved Tornehamn ble det satt opp et fyr for å lede båtene i mørket og dårlig vær. Restene etter fyret er bevart, og det er satt opp ei minneplate på stedet. Det sto også fyr på oddene Roggenjárga og Gaisenjárga lenger øst langs sørsiden av Torneträsk. (Se egen artikkel: Fyrene ved Torneträsk.) Jektebygger Ole Kristensen Løkberg fra Mo i Rana, kom med seks båtbyggere til Tornehamn i 1899/1900, for å bygge en lastepram og en slepebåt for den Statlige Svenske Järnvegen. De skulle blant annet brukes i anleggstiden på Malmbanen for transport av materialer og utstyr etc. Ole Kristensen Løkberg skulle også gjøre seg kjent noen år senere, da han produserte båter for trafikk på innsjøen Uman, mellom Umfors i Storuman kommune i Västerbottens-Lappmark, til Umbukta i Rana Kommune. Denne båttrafikken gikk i 30 år, helt til Nordlands første mellomriksvei ble åpnet med ca. 5 000 mennesker tilstede, søndag 13. august 1939. i Umbukta.

Rallarkirkegården i Tornehamn ble tatt i bruk i 1899. Der ligger blant annet Axel Granholm, som var ingeniør under byggingen av Malmbanan, og som senere ble Statens Järnvägars direktør. På denne kirkegården ligger også den legendariske rallarkokka Svarta Bjørn, Anna Rebecka Hofstad. Rallarkirkegården ligger ca. 2 km fra europavei 10.

Tornehamn kirke ble innviet i 1987.

Tornehamn holdeplass på Malmbanan ble nedlagt 28. april 1997. Holdeplassen ved kirkegården ble nedlagt 1. juni 1975. Mellomriksveien E10 går tvers over plassen der det lå staller og kuskeboliger.

Tornehamn er påtenkt som mulig utgangspunkt for Tromsbanen, en jernbane som vil gå via Stordalen i Bardu, Målselv og Balsfjord til Tromsø.

Den norske sangeren Kari Bremnes laget i 1998 kabareten og albumet Svarta Bjørn. Albumet åpner med Sangen om fyret ved Tornehamn.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]