Fyrene ved Torneträsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

De satte det opp samme året æ kom
fyret ved Tornehamn
Båtan behøvde lys så de ikkje gikk feil
Malmen sku frem over Torneträsk, Syvmilssjøen,
der vika va djup og farlig for åra og seil

Kari Bremnes - Sangen om fyret ved Tornehamn[1]
En liten del av innsjøen Torneträsk ved Björkliden. I bakgrunnen u-dalen Lapporten, til høyre en del av fjellet Nuolja med jernbanetunnelen Nuoljatunnelen.

Fyrene ved Torneträsk var tre fyr som sto langs seilingsleden ved den drøyt 70 km lange innsjøen Torneträsk i Nord-Sverige. De ble satt opp mens Malmbanan ble bygd rundt 1900, for å lede båttrafikken mellom Tornehamn på vestsiden og Vuorevardo i sørøst, samt andre havner mellom dem. Fyrene sto på den østre odden ved Tornehamn, og på oddene Roggenjárga og Gaisenjárga på sørsiden av Torneträsk.

Under byggingen av Malmbanan/Ofotbanen mellom Kiruna og Narvik måtte folk, materialer og andre varer transporteres inn til byggeområdet. Fra vest sto anleggsveien fra Rombaksbotn til Tornehamn (den nåværende rallarveien) ferdig i 1898; den ble deretter bygd videre til Abisko. Langs sør- og vestsiden av Torneträsk vokste det opp små samfunn etter hvert som jernbanebyggingen skred fram, med havner i egnede viker i innsjøen. Transporten mellom havnene foregikk med båt i den isfrie delen av året, og på isen med slede og hest om vinteren.

Båtene som ble brukt på Torneträsk i denne perioden var to norske åttringer og to listerbåter, samt bukserbåten «Laila», som var oppkalt etter arbeidslederens datter.

Fyrene langs Torneträsk ble satt opp for å lede båtene i mørkt og dårlig vær. De besto av en trepåle med et metallfeste på toppen, der det sto en acetylengassbrenner. Rester av de tre fyrene eksisterer fremdeles, og fyret i Tornehamn er i nyere tid restaurert og påsatt ei minneplate.

Den norske sangeren Kari Bremnes laget i 1998 kabareten og albumet Svarta Bjørn. Albumet åpner med Sangen om fyret ved Tornehamn.

Kilder[rediger | rediger kilde]