Tormod Valaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tormod Valaker
Født21. mars 1947Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelseJournalist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Tormod Valaker (født 21. mars 1947 i Bergen) er cand. philol. med nordisk hovedfag, i tillegg til fagene tysk, engelsk og samfunnsfag.

Tormod Valaker er lærer, journalist og forfatter. Han har siden 2005 vært spesialrådgiver i Hordaland fylkeskommune. Før det jobbet han i 33 år ved Slåtthaug videregående skole (tidligere Fana yrkesskole), først som undervisningsleder, så studieinspektør.

I sin ungdom var han politisk aktiv i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) som leder av fylkeslaget i Hordaland og deltok som 16-åring på landsmøtet i 1964 der Ola Teigen overtok etter Reiulf Steen.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Han har utgitt følgende bøker:

  • Litt fascisme, hr. statsminister! Historien om de borgerlige avisene og fascismen (1999).
  • Vitenskap og lidenskap. Historien om Helmer Dahl og det nye teknologiske Norge (2000).
  • Hest for alle pengene – sport, spill og vestlandsk travhumor (2003).
  • Godtfolk, en serie portretter av frodige vestlendinger (2004).
  • Ja, vi elsker dette travet (2007).

Boka «Litt fascisme, herr statsminister!», handler om hvordan borgerpressen i Norge – særlig Aftenposten – skrev om det som skjedde i Tyskland og Italia på 1930-tallet.

Mens svensk og dansk presse på 1990-tallet tok et oppgjør med holdningene de hadde til Mussolini og Hitler, fant Valaker at den norske ikke har gjort det. Like etter at boken kom ut, beklaget Aftenposten sin holdning på lederplass.

Tormod Valaker opprettet i 2007 enkeltmannsforetaket Forlaget Vestavind som ga ut «Ja, vi elsker dette travet'», en serie med intervjuer og portretter fra inn- og utland.

Travjournalist[rediger | rediger kilde]

Valaker har fulgt norsk travsport som medarbeider i Bergens Tidende siden 1986 og Trav- og Galopp-Nytt like lenge. Han har også skrevet reisereportasjer, intervjuer og kronikker i BT.